Az orvosok mégsem viseltek maszkot a pestis idején?

Régen Európában az orvosok úgy gondolták, hogy a rossz levegő okozza a betegségeket. Ekkor még Louis Pasteur, Robert Koch és Joseph Lister nem bizonyították a baktériumok és vírusok létezését. Éppen emiatt az orvosok igyekeztek megvédeni magukat a veszélyes levegőtől. Ehhez kapcsolódóan használták a csőralakú maszkot, amelyekbe szárított virágokat és fűszereket tettek. Érdekes, de arra még sincs bizonyíték, hogy az orvosok ilyen maszkot viseltek a fekete pestis idején, amely a 14. századi Európát, Ázsiát és a Közel-Keletet sújtotta. Sőt, úgy fest, hogy ezt a maszkot bizony három évszázaddal később fedezték fel. Sokak állítása szerint a 16. században használta először egy francia orvos, Charles de Lorme. Lorme XIII. Lajos udvarában szolgált, ott is alkotta meg a maszkot. És nem csak a maszk, hanem a teljes ruházat (a kalap, a kesztyű, a csizma és a bot) is a nevéhez köthető.


A borzongató ruhát arra dolgozták ki, hogy megvédje a bőrfelületet mindenféle érintkezéstől. A fa botot pedig arra használták, hogy megtartsák a kellő távolságot a betegektől. Tehát a ruhát mégsem nevezhetjük a pestisdoktorok ruhájának, hiszen sokkal később kezdték el használni az orvosok.

forrás: MentalFloss

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.