Az alvási paralízis réme

Hallottatok már az alvási bénulás fogalmáról? Az állapot igen misztikus, sok esetben veszélyes és félelmetes is lehet. 

Az alvási paralízis során az elszenvedő egyén nyomást érez a mellkasán, sokszor intenzív félelmet és hallucinációkat él át, miközben egyetlen izmát sem tudja megmozdítani.
Számos kutató foglalkozik az érdekes jelenséggel, így Dr. Stephan Matthiesen is, aki saját maga is találkozott a jelenséggel. Élete során rengeteg ember éli át a csupán pár percig tartó rémületes állapotot, azonban vannak olyanok, akik folyamatosan küzdenek vele.
A férfi egyik tanítványa elmondta, hogy ő egy erős nyomást érez a mellkasán, amitől alig képes levegőt venni, miközben a hálószoba másik végében egy ördögi kinézetű macskát fedez fel. Egy másik megkérdezett férfi pedig a teste különleges vibrálását érzékeli, miközben rengeteg hétköznapi tárgy ördögi formát vesz fel. Például egy kupac ruhát sokszor halott testnek néz. Az élmény azért borzalmas, mert képtelen megmozdítani a testét.

Számos író is foglalkozott az alvási paralízis jelenségével. Megjelent már F. Scott Fitzgerald és Ernest Hemingway írásaiban is a furcsa állapot.
A kutatók a mai napig nem tudják tökéletes megmagyarázni a jelenséget, mint ahogy az alvást magát is számos kérdés övezi. A normál alvás során az agy és a test négy alvási fázison megy keresztül. Ez körülbelül 90-100 percig tart, majd megismétlődik az éjszaka folyamán többször is. A legélénkebb álmok a REM fázis során jelennek meg. Érdekes, de ezen periódus során az emberi test izmai ideiglenesen lebénulnak annak érdekében, hogy a személy nem mozogjon vagy beszéljen álmában. Az alvási paralízis során ez a bénultság áll fenn, miközben az álom és a valóság határa összemosódik.

Érdekes tény, hogy a jelenség igen is általánosnak mondható az egészséges emberek körében is. A populáció legalább negyven százaléka élte már meg az állapotot.
A hallucionációk lehetnek vizuálisak (sötét és világos árnyak mozognak a szobában), hallásiak (hangok, léptek), tapintásiak (valakinek az érintése, esetleg a ruha rángatása), de lehetnek a testtel kapcsolatosak is (a test vagy a végtagok vibrálnak, testen kívüli élmények).
Az alvási paralízis gyakoribb olyan embereknél, akik valamilyen pszichiátriai betegségben szenvednek. Sokan a mai napig paranormális jelenségnek tartják az állapotot. Az bizonyos, hogy a mai napig rengeteg kérdést maradt az üggyel kapcsolatban.

forrás: TheGuardian

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

One thought on “Az alvási paralízis réme

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.