Amikor csak önvédelemből lehetett jetit ölni Nepálban

Az ötvenes években a jeti-vadászat népszerűsége megnőtt a felfedezők között. 1951-ben Eric Shipton indult el felfedezni a Mt. Everestet, ahol is különös, három lábujjal rendelkező lábnyomokat fotózott. 1954-ben a Daily Mail tudósokat és hegymászókat küldött a területre, hogy hat hónapon át próbálják megtalálni a jetit. Azonban senkinek sem sikerült tökéletes bizonyítékokkal szolgálnia a jeti létezésére.

Érdekes módon 1959-ben az Egyesült Államok kormánya hivatalos iratot adott ki, mely szerint tilos lelőni a jetit, hogyha találkozol vele, kivétel, hogyha önvédelemről van szó. Ez a határozat a nepáli jetivadászatra terjedt ki. A feltételezett jetifotókat először a kormánynak kellett ellenőriznie, mielőtt a sajtónak adják át a vadászok, és természetesen a fogságba ejtett jetit is át kellett adni a hatóságoknak.

A State Department memo from 1959 lists regulations for hunting Yeti.

 De miért is foglalkozott ezzel az Államok kormánya? Érdekes módon ez diplomáciai fogás volt. Amerika abban reménykedett, hogy ennek hatására Nepál (Kína szomszédja) sokkal barátságosabban fog viselkedni Amerikával, amikor a kommunista kormányt akarják majd támadni. Tehát a jeti-vadászat korlátozása csupán egy fogás volt a hidegháború idején.
forrás: MentalFloss

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: