A Zodiákus gyilkos

A hírhedt gyilkosok sorából korántsem hagyhattuk ki a Zodiákus gyilkost. Népszerűsége azért is töretlen, mert 2007-ben A Zodiákus címen film készült róla.

A Zodiákus gyilkos a hatvanas-hetvenes években szedte áldozatait Kalifornia állam északi részén. A mai napig teljesen ismeretlen kiléte. Különleges ismertetőjegye, hogy furcsa leveleket küldött a helyi újságoknak, amely titkosírást tartalmazott. Egyetlen egyet sikerült közülök megfejteni. Érdekesség, hogy 2007-ben újra megnyitották a nyomozást San Franciscóban a Zodiákus gyilkos kapcsán. 1969 óta próbálják felderíteni, hogy ki is áll a jól dokumentált gyilkosságok mögött.

5 halálesetet tulajdonítanak a Zodiákus gyilkosnak, azonban sokan úgy gondolják, hogy ennek száma akár 37 is lehet. Ráadásul két áldozata túl is élte a támadást. A gyilkos férfiaknak és nőknek egyaránt oltotta ki életét, leginkább fiatal párokat támadott meg.
Első áldozatai Betty Lou Jensen és David Faraday voltak, középiskolás diákok. 1968. december 20-án lőfegyverrel oltotta ki életüket egy ismeretlen. A páros első randevúját töltötte, egy karácsonyi koncertre indultak. A fiatalokat éjszaka lőtték le egy elhagyott útnál, ahol leparkoltak.

1969. július 4-én Darlene Ferrin és Michael Mageau szenvedett el támadást az első gyilkosság helyének közelében. A páros az autóban ült, amikor lelőtték őket. Mageau túlélte a támadást, annak ellenére, hogy hat lövés érte. Elmondása szerint egy autó állt meg mellettük, a gyilkost pedig nem látták, mivel zseblámpával vakította el őket.

1969. augusztus elején a Vallejo Times Herald, a San Francisco Chronicle és a San Francisco Examiner kapott levelet a gyilkostól. A levél 408 szimbólumot tartalmazott, amely a gyilkos állítása szerint felfedte volna a kilétét, hogyha megfejtik. A Zodiákus megfenyegette a lapokat, hogy címlapon kell lehozniuk a levelet, és ha nem teszik meg, akkor vérfürdőt rendez. Az újságok lehozták, annak ellenére, hogy nem voltak biztosak abban, hogy a gyilkos írta a levelet. 1969. augusztus 7-én újabb levél érkezett, amelyben Zodiákusként mutatkozott be az illető. Ebben a gyilkos részletesen számolt be az esetek részletiről. Újra megerősítette, hogyha feltörik a kódot, akkor elkaphatják. 1969 augusztus 8-án Donald és Bettye Harden feltörte a kódot, amelyben egy furcsa üzenetet találtak arról, hogy a gyilkos a túlvilágra gyűjt magának szolgálókat. Nem volt név a szövegben, csak annyi, hogy sohasem adná ki az identitását, hiszen az meglassítaná a munkáját.

1969. szeptember 27-én Bryan Hartnell és Cecelia Shepard esett a Zodiákus áldozatául. A férfi fekete köpenyt és napszemüveget viselt. Fegyverrel fenyegette a két egyetemistát, akiket egy fához kötözött, majd megkéselt. Hartnell túlélte az esetet, részletes leírást adva a gyilkosról, akinek furcsa szimbólum volt a mellkasára rajzolva.
1969. október 14-én újabb levél jött a gyilkostól, aki Paul Stine ingjének egy darabját is elküldte bizonyítékul. November 8-án újabb levelet küldött titkosírással, azonban a 340 karakteres levelet sohasem fejtették meg, túl sok volt a lehetséges megoldás.

1970. március 22-én Kathleen Johns héthónapos terhesen vezetett haza anyjához, oldalán tízhónapos kislányával. Amikor az autópályára hajtott, akkor egy autó dudálni kezdett mögötte. A nő megállt az út szélén. A férfi megmutatta, hogy defektje van, és felajánlott a nőnek egy fuvart a legközelebbi benzinkútig, aki készségesen elfogadta azt. Azonban a férfi nem állt meg. A nő mégis megmenekült, hiszen kiugrottak az autóból a kislányával, amikor egy kereszteződésben megállt a férfi. Johns a rendőrségen látta a Zodiákus gyilkos fantomképét, és felismerte benne a férfit.
A Zodiákus a későbbiekben is küldött a hatóságoknak leveleket és üdvözlőlapokat. Hosszas játékot űzött a sajtóval és a rendőrséggel is. Folyamatosak voltak a rejtvények és a fenyegetések is. A támadások is folytatódtak egészen 1972-ig. Az utolsó levél 1974. január 29-én érkezett, természetesen továbbra is kódolva.
A gyilkos személyazonosságát a mai napig homály fedi.

forrás: WikiPedia

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

One thought on “A Zodiákus gyilkos

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.