A vudu félelmetes ereje

2012 augusztusában C. Wheelert holtan találták fürdőkádjában floridai otthonában. Mr. Wheelert három napig nem látta senki, kocsija nem mozdult a lakása elől, éppen ezért kezdtek a szomszédok leskelődni. Hamarosan felfedezték a holttestet és azonnal kihívták a hatóságokat. Nem volt jele dulakodásnak, erőszakos behatolásnak, a rendőrség szerint öngyilkosság történt. A halált egy konyhai kés okozta, amely kiállt a férfi torkából.

Pár nappal később a család elkezdte eltávolítani a férfi személyes holmijait, hogy később a házat a piacra dobhassák.  Az egyik szomszédhoz betért Mr. Wheeler idősebb édesanyja. A nő leveleket tartott az egyik kezében, a másikban pedig egy babát, amiről azonnal megkérdezte, hogy esetleg a szomszédé-e. Ő azonnal azt válaszolta, hogy nem az övé, de mégis elvette az idős hölgy kezéből a tárgyat. Az idős nő azonnal távozott. A szomszéd ki akarta dobni a babát, de azonnal édes fájdalmat érzett az ujjában, amikor észrevette, hogy a baba nyakából egy üvegdarab áll ki.

images (1)

A “vudu” szó lelket jelent, hiszen a lelkek vallásáról beszélünk. Észak-Amerikába a rabszolgák hozták be a vallást az 1700-as évek során. A vudu eredetileg Afrikából származik, a rituálékban rengeteg dobot és táncot alkalmaznak, amely megengedi a megidézett lelkeknek, hogy visszatérjenek az elhunyt testébe. Sok esetben állatokat is áldoznak fel. A vudu rituálékat általában azért tartják, hogy valakinek növeljék az életenergiáját, egészségét. De természetesen a mágikus erőket lehetséges bosszúra is felhasználni. A vudu felhasználnál varázsigéket, átkokat és természetesen bábukat is. Vannak szerelmi kötések, rémálmom idézések, de lehet a bábukkal fizikai fájdalmat is elérni. 

Voodoo-ritual1
Emellett még léteznek Gris Gris zsákok is, amelyeket védekezésként használnak a sötét erők ellen. A vudu bábuk maguktól egyáltalán nem ártalmasak, arra szolgálnak, hogy a használó energiáját összpontosítsák. A félelmetes az, hogy viszont igazi ártalmakat is lehet hozni vele az emberekre, amelyektől nehezen lehet megvédeni magunkat.
Mr. Wheeler saját kezűleg döfte a torkába a kést, azonban a furcsa baba esete mégis gondolkodásra adhat okot. Vajon tényleg vudu átok áldozata lett?

forrás: TheGhostDiaries

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

6 thoughts on “A vudu félelmetes ereje

 • 2015-05-04 at 1:46 PM
  Permalink

  Kedves Gabriella! A cikk elég szerencsétlenül lett megfogalmazva, mert azt sugallja, mintha a mágia és varázslat létező, működő jelenség lenne, nem pedig csak mese, hit, fantázia és vallás. A mondatokba nem ártana egy-egy „a hiedelmek szerint” vagy „úgy hiszik” szófordulatot beszúrni, mert az, hogy kárt lehet okozni a vudu-varázslattal, az nem tény, csak hiedelem. És természetesen nem működik.

  Reply
 • 2015-05-04 at 1:55 PM
  Permalink

  Kedves Tamás! Az oldal foglalkozik ilyen jellegű témákkal, de hit kérdésében nem szeretnénk állást foglalni. A cikk a The Ghost Diaries nevű oldalról lett fordítva, ahol a vuduval, mint létező jelenséggel foglalkoznak. Az, hogy természetesen nem működik szerintem elég sarkos kijelentés, hiszen valahol ebben hisznek. A pedig, hogy a hit alsóbbrendűbb lenne és egyenértékű a fantáziával szintén szerencsétlen megfogalmazás. A cikk nem kívánt állás foglalni a vudu valódiságával kapcsolatos kérdésekben, mint, ahogy sok más cikkünk sem áll egyik oldalra sem.

  Reply
  • 2015-05-04 at 3:20 PM
   Permalink

   Köszönöm a választ!

   A vudu mint vallás valóban létező jelenség. A „nem működik” kijelentés onnan ered, hogy eddig még soha senki nem igazolta, működik-e, egyébként meg az alapvető világképnek ellentmond a szimpatetikus mágia, hiszen nincs fizikai összefüggés egy sásból (vagy bármi másból) készített baba, és a modell között. Még akkor sem, ha egy hajszálát vagy vércseppjét belegyúrják az anyagba, mert milyen hatásmechanizmuson keresztül is szeretne működni? Eddig még egyetlen tudományosan dokumentált eset sem létezik a mágia működéséről, tehát a bizonyításig praktikusan nem létezőnek tekintjük.

   Itt még placebóhatásról is legfeljebb akkor lehet beszélni, ha valakinek a tudomására hozzák, hogy csináltak róla egy sásbabát és azt bizonyos helyeken szurkálják, mert ártani vagy gyógyítani kívánják. A placebóhatás viszont nem működik, ha az alany nem tud róla. A „rontást”, „ártást” pedig általában titokban szokták csinálni, akik ezt művelik.

   Én értem, hogy ez egy cikk fordítása, de a fordító zárójelben megjegyzéseket tehet, ha úgy ítéli meg, hogy az szükséges lehet.

   Reply
 • 2015-05-04 at 3:26 PM
  Permalink

  Rendben, máskor igyekszem javaslatokat tenni. A cikk maga sem célozta meg a vudu tudományos bizonyítékait, de ez se lenne egy rossz téma, felveszem a listára! 🙂

  Reply
 • 2018-07-21 at 10:43 AM
  Permalink

  Kedves Turi Tamâs.Salynos van Mâgia és Igenis van Vodu.Én eztvêlem 17 éve.Én szemmel làttam hogy mint megy.És nem kivânom senkinek.

  Reply
  • 2018-07-21 at 11:33 AM
   Permalink

   Kedves Meri! Örülök, hogy egy három évvel ezelőtti kommentre válaszoltál. Hirtelen azt se tudtam, miről van szó. Most visszaolvastam. A mágiát és a vudut azóta sem igazolták. Te ezt véled 17 éve, azt elhiszem, de nem jelent semmit. Fentebb írta a cikk szerzője, hogy

   „Az, hogy természetesen nem működik szerintem elég sarkos kijelentés, hiszen valahol ebben hisznek.”

   Persze ez semmire nem érv, hiszen a tényeket nem zavarja, hogy hányan hisznek benne. Valami nem attól lesz hamis vagy igaz, hogy hányan értenek vele egyet vagy hányan ellenzik. Szeretném már, ha valaki elvinné James Randi egymillió dollárját, amihez semmi nem szükséges, csak bizonyítsa valaki kontrollált körülmények között, hogy természetfeletti képességei vannak, és övé a millió. Persze időközben 2015-ben a challange megszűnt, mert Randi visszavonult öregsége miatt, de a díjra 1964 és 2015 között számtalan ember pályázott, és kivétel nélkül mind elbukott. Fél évszázadon keresztül egyetlen úgynevezett varázsló vagy úgynevezett mágus sem tudott természetfeletti képességeket prezentálni.

   A vudu nem attól működik vagy nem működik, hogy vannak, akik hisznek benne. Ennyi erővel minden marhaság igaz lehetne, amiben legalább 1-2 ember hisz. Például ott vannak a laposföldesek, a homeósok, a babonások, a kemtrélesek, meg a többi ilyen paranoiás hülye.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: