A viktoriánusok ördögi karácsonyi tradíciója

A viktoriánusokhoz számos modern karácsonyi szokás kötődik. Rengeteg ebből máig meg is maradt. Ilyenek a karácsonyfa, a karácsonyi énekesek és a Mikulás is. Azonban az a régi szokás, hogy a meleg karácsonyi kandallótűz felett rémtörténeteket kell mesélni, az valahogy eltűnt mára. Azonban, hogyha belegondolunk, így Dickens Karácsonyi éneke sokkal több értelmet nyer.

De mit is találtak olyan félelmetesnek a karácsonyban a régi emberek? Hogyha belegondolunk, akkor karácsony idején már négy órakor sötét van, az árnyak hosszúra nyúlnak a gyertyafényben és a havas szellők suhogása megrezegteti a házak tetejét.

A karácsonyt azért december 25-én ünnepeljük, mert ez egybeesik a pogány téli napforduló ünnepével. A napforduló az év egyik legkísértetiesebb napa volt, amelyet kapcsolatba hoztak a fény halálával. Állítólag karácsonykor is elvékonyodik a határ az élők és a holtak között, így született meg a rémtörténet mesélés tradíciója.
A viktoriánusok igencsak el voltak foglalva a halállal, azonban emellett romantikus lelkűek is voltak. Éppen ezért szerették annyira a szellemeket. Szerettek gondolkozni azon, hogy van élet a halál után is.

Ha belegondolunk nagyon sok híres karácsonyi rémmese van. A Karácsonyi ének mellett ott van Susan Hill A fekete ruhás nő című története is, amelyet szintén karácsonykor mond el a mesélő. Henry James A csavar fordul egyet című története is így kezdődik.
Akár vissza is hozhatnánk ezt az aranyos tradíciót, nemde?

forrás: KnowledgeNuts

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.