A titokzatos Wistman-erdő

Az erdő, mint misztikus, titkok ködébe bújó helyszín ősidőktől fogva megmozgatta az emberek fantáziáját. Bizonyítja ezt a megannyi legenda, tündérmese, amely a különböző népek folklórjában szerepel szerte a világon. Az erdő nemegyszer a lelki beavatás helyszíne, vagy természetfölötti lények tanyája.

A Wistman-erdő is egy olyan hely, amelyet – a róla készült képeket elnézve teljesen érthető módon – rengeteg legenda övez. A tölgyerdő, amely az angliai Dartmoorban található, egy régebbi erdő maradványa, és a vizsgálatok szerint legalább 400 éves. Már az erdő elnevezése is sokat sejtető: a helyi nyelvjárásban a “wisht” szó félelmeteset, kisértetjárta helyet jelent.

wistman.3

Legendák szerint itt tartották a druidák pogány szertartásaikat. Más legendák azt állítják hogy a baljósan egymásba hajló, mohos fák valójában egykoron a félelmetes “wisht-kopók” lakhelyei voltak. Ezek hatalmas fekete vérebek, vörösen izzó szemekkel, sárga agyarakkal, akik eltévedt utazókra vagy elveszett lelkekre vadásztak az erdőben és környékén. A mondák szerint az ebeket „Old Crockern”, Dartmoor ősi szelleme irányította és kiapadhatatlan éhséget éreztek az emberi hús és vér után.

Egyéb elbeszélések szerint az erdőben rengeteg mérges vipera tanyáz, amelyek harapása meglepő módon sokkal mérgezőbb, mint környékbeli társaiké. Egy történet szerint egyszer az egyik vipera megharapott és megölt egy Jumbo nevű kutyát, amelyik szelleme állítólag azóta az erdőben bolyong.

wistman2

forrás: AmusingPlanet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: