A szellemfotózás művészete

A szellemfényképek mindig viták tárgyát képezték. A legelső eset 1861-re nyúlik vissza, amikor egy Bostonban élő ékszerkészítő, William H. Mumler véletlenül lefotózott valamit. Magáról készített fényképet, de amikor előhíva azt, akkor egy nő képe jelenet meg mögötte. Mumler szerint a nő eltávozott unokatestvére volt, aki tizenkét évvel azelőtt hunyt el. A férfi azt állította, hogy teljesen egyedül volt, amikor a képet készítette, de hideget érzékelt és remegett a keze. A férfi a képpel azonnal híresség lett, aki New York városába költözött, és hivatásos szellemfotós lett belőle. Ráadásul igencsak borsos árat kért, de voltak híres emberek is a kliensei között, például Mary Todd Lincoln.

spirit photo

Rengeteg szkeptikus próbálta bebizonyítani, hogy a képek hamisak, de sokszor nem találtak se ellenük, se mellettük bizonyítékot. Azonban az 1870-es évekre a szellemfényképezés népszerű lett. Manapság persze tudjuk, hogy a képek java hamis, de fennmaradt pár érdekes eset.

Híres kép például a Cottingley tündérekről készült, amely még Sir Arthur Conan Doyle-t is becsapta. A Barna ruhás nő és a Queens ház szelleméről is kiderült, hogy csupán üres trükkök. Természetesen a mai napig rengeteg ilyet találhatunk az interneten, és sokan állítják, hogy a képek bizony valódiak.

ghost-woods-3ectoplasm

Grandpa-Ghost

 ectoplasm-4

Manapság nagyon könnyű ilyen képeket készíteni, hiszen a Photoshop korában élünk, régebben sokkal nehezebb volt. Akkoriban embereket öltöztettek be, hogy ellássák a szellem szerepét.

standing-deer

forrás: GhostDiaries

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: