A magyar dal, amelytől sokan öngyilkosok lettek

Bécsben egy tinédzser lány fojtotta vízbe magát. Budapesten egy bolti eladó megölte magát és ebből a bizonyos dalból idézett utolsó levelében. Londonban egy nő túladagolta magát, miközben újra és újra játszotta a dalt. Ez lenne a Szomorú Vasárnap, amelyet Seress Rezső írt és énekelt először. Több, mint 100 nyelvre fordították le, amelyet a magyar öngyilkos nótának neveznek a mai napig.

Állítólag a dal több. mint 100 öngyilkosságnál asszisztált. Ez alól nem kivétel maga a zeneszerző sem. Természetesen ez lehet, hogy nem több, mint egy városi legenda.

Seress Rezső 1933-ban 34 éves zeneszerző volt. A dalt állítólag azután alkotta, miután elhagyta barátnője. A dalszöveget Jávor László írta hozzá. Sokan úgy gondolják, hogy elsőként Jávor László írta meg a szomorú szöveget, amelyhez később Seress zenét írt. Először nem volt hatalmas siker a dal, csak két évvel később lett népszerű, amelyet összekapcsolnak az öngyilkossági hullámmal Magyarországon. Állítólag egy időre be is tiltották. Később külföldön is nagyon népszerű lett dal.
Seress Rezső élettörténete maga is elég tragikus, hiszen zsidóként koncentrációs táborba vitték, amelyet túlélt. Később színházban és cirkuszban is dolgozott. Újabb dalai sohasem arattak akkora sikert, mint a Szomorú vasárnap.
Seress 1968-ban lett öngyilkos, amikor is kiugrott egy budapesti épület ablakából.

forrás: MentalFloss

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.