A félelmetes Capgras-jelenség

A Capgras-jelenségben szenvedő betegek úgy gondolják, hogy valamelyik barátjukat, házastársukat, szüleiket vagy más közeli családtagot kicserélt egy tökéletesen ugyanolyan imposztor. A betegség igencsak ritka, ám annál félelmetesebb és elég nagy fejtörést okoz az orvosoknak és a családtagoknak is.

A Capgras-jelenség a téveszmés betegségekhez tartozik. A betegségnek van akut és krónikus formája is, és sok esetben a paranoid skizofréneknél megjelenő tünet, de előfordulhat agysérülés után és demenciában is. Sokszor az idegrendszer sérülése okozza, amely idősebb korban többször előfordul. Emellett akut formában okozhatja a diabétesz, a pajzsmirigy alultermelődése és migrénes rohamok is.

Most mutatunk két esetet, amely jól példázza a Capgras-jelenség pszichiátriai formáját:

17jako3k7pyu3jpg

A 74 éves Mrs. D. háziasszony, aki másodjára került vissza a pszichiátriára. Az év elején azért hozták be, mert azt hitte, hogy férjét egy ismeretlen emberre cserélték ki. A nő visszautasította, hogy együtt aludjon a csalóval, bezárta a hálószoba ajtaját, és megkérte közös fiukat, hogy vegyen egy fegyvert, később a rendőrséggel is összetűzésbe került, amikor megpróbálták kezelésre vinni. Bizonyos időszakokban azt hitte, hogy férje a régen elhunyt édesapja. Minden más családtagot felismert.

Diane 28 éves egyedülálló nő, akit napi kórházi ellátásáról pszichiátriára utaltak. Ez volt a harmadik pszichiátriai elhelyezése az elmúlt öt év során. A lány 23 évesen lett pszichotikus. Egy vizsgálatot után attól félt, hogy az orvos belsőleg károsította és soha többé nem eshet teherbe. Később visszautasította a gyógyszereket. A lány nyolc hónappal később bevallotta, hogy úgy érezte, hogy egy férfi másolatokat készít róla. Kettő volt domináns: egy jó és egy ördögi. A lány diagnózisa skizofrénia volt Capgras-jelenséggel. 

forrás: WikiPedia

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: