A fekete Volga

Az elátkozott autók legalább olyan hálás téma lehetne a folklór számára, mint bármely más közlekedési eszköz, de valamiért mégis lemaradásban vannak. Üdítő kivétel a 1960as 70es években terjedő városi legenda egy fekete Volga limuzinról, ami embereket rabol el. A kiindulási helyének Lengyelországot tartják, de elterjedt volt egész Kelet-Európában, és beszélték a Szovjetunió távolabb fekvő államaiban is, Mongóliától Magyarországig.

Mint minden legendának, ennek is természetesen számtalan változata létezik. A legelrugaszkodottabbakban az autó fényszórói vörösen világítottak, a visszapillantó tükrök helyén pedig szarvak meredeztek az égnek.  A vezetője pedig – amennyiben egyáltalán volt – lehetett sápadt fehér bőrű ember vörös szemekkel, egy démon, egy vámpír vagy éppen maga Lucifer. Aki kapcsolatba került vele, legyen szó arról, hogy akár csak megpillantotta, az másnapra már halott volt.

Ezeknél kicsit realisztikusabb leírás egy fekete limuzinról szól fehér függönyökkel és felnivel. A sebessége pedig jócskán meghaladja egy GAZ-21 Volgáét. A kiszemelt áldozat mellett lelassít és a pontos időt kérdezi, ezután történik az emberrablás. Általában gyerekekre vadászik, akik vérét lecsapolják, hogy gazdag nyugatiak vagy arabok leukémiáját gyógyítsák vele, más esetekben a szervkereskedők egyéb módokon csonkítják meg őket, mint például a vesék eltávolítása. Az autót pedig papok és apácák vezetik, néha pedig fekete csuklyás sátánisták.

GAZ-21 Volga  / via: carthrottle.com

A történet alapját egy valós esemény adhatta. 1965. április 3-án délután egykor két nő tuszkolta be az akkor három éves Lilliana Hencelt egy fekete GAZ-21 Volga hátsó ülésére. Az autót egy egyenruhás férfi vezette. A hatóságok a lakosság segítségét kérték az elkövetők azonosításában, ami jó döntésnek bizonyult, mert a kislány és a tettesek pár napon belül kézre is kerültek. Ahogyan az kiderült, a két nő egy testvérpár volt, a kislányt pedig szerencsére nem szervkereskedők kezére akarták játszani, hanem egyiküknek volt egy vak gyermeke, és szeretett volna mellé egy egészségeset is.

Mint ahogyan az ábra mutatja a rémtörténettel nemcsak a néplélek próbálta feldolgozni az állambiztonsági szervek kétes módszereit ilyen módon, de nagyon valószínű, hogy maguk a szervek is hozzájárultak a legenda terjesztéséhez. Erre utal, a legendában megjelenő egyházellenesség és a nyugat gyűlölete.

A szóbeszédek kezdetétől az autó márkája is változott és a típusa is folymatosan korszerűsödik.  A kétezres években már Mercedesek és BMWk voltak a főszerepben. Mindez persze részletkérdés, a lényeg hogy a legenda tovább él.

forrás: carthrottle.com

ScapeGoat

-

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: