A Bodom-tó titka

A korábbi cikkeinkben előszeretettel írtunk olyan eseményekhez, amelyek máig megmagyarázhatatlanok maradtak, és egyben írókat, forgatókönyvírókat inspiráltak arra, hogy sokszor hiányos ismereteik felhasználásával készítsenek az adott esetről filmet, vagy írjanak könyvet. A mai alkalommal ezen a csapáson haladunk tovább, ámde filmek, könyvek, illetve sorozatok helyett most, kicsit talán még kivételesen is egy titokzatos gyilkosságról lesz szó, ami nem a filmkészítőket, hanem egy death metal együttesre volt hatással. A Magyarországon is szívesen koncertező Children of Bodom névválasztására ható eseményekről fogunk foglalkozni.
A Children of Bodom angolról fordítva ‘Bodom gyermekeit’ jelenti, és a Bodom nem jelent démonokat, poklot vagy egyéb sötét helyet, ami illő lenne egy death metal együtteshez, hanem egy finnországi tóra utal, ahol 1960-ban különös, mai napig felderítetlen gyilkosság történt. Ami különösen sokkoló annak fényében, hogy Finnország a világ azon államai közé tartozik, ahol kiugróan alacsony az emberölések száma.
A Bodom-tónál azonban három fiatal lelte a halálát, két lány és egy fiú. A baráti társaság kempingezni indult.  Egyedül a csapat negyedik tagja, a másik fiú maradt életben, de az állkapcsa eltört és súlyos agyrázkódása volt, de nem tudott megnyugtató vallomással szolgálni. A rendőrség tehetetlen volt, először egy férfit gyanúsítottak, miután búcsúlevelében leírta, hogy ő a gyilkos, de az ügy nem fejeződött be ilyen könnyedén, hiszen hamar kiderült, hogy a feltételezett gyilkos aznap estét a feleségénél töltötte. Utána egy vélhetően KGB-ügynököt gyanúsítottak, de nem volt elég bizonyíték. Újabb csavar a történetben, hogy a hatóságok a huszonegyedik században ismét elővették az ügyet: Nils Gustaffsont, az egyetlen túlélőt, a hatóságok 2005-ben letartóztatták, és megvádolták a gyilkosságok elkövetésével, majd bizonyítékok híján felmentették (és a rossz bánásmódra tekintettel pénzzel kárpótolták a hamis vádért). Máig nem tudni, hogy ki támadta meg, ütötte és szúrta le a sátrukban békésen alvó fiatalokat, és így a Bodom-tónál elkövetett gyilkosságokra mai napig nem sikerült megnyugtató magyarázatot találni. Rengeteg kérdés vár megválaszolásra az esettel kapcsolatban.  
Mi történt valójában 1960. június 5-én, a kora reggeli órákban? Ki volt az elkövető? Miért választotta ki a fiatalokat? Előre megtervezett gyilkosság volt, vagy a véletlenek szerencsétlen összjátéka vezetett a tragédiához? Mi okozta azt, hogy nem tudta befejezni, amit elkezdett, hiszen a négy fiatalból az egyik túlélte, bár sérüléseket ő is szenvedett.  Minél többet foglalkozunk vele, és minél tovább boncolgatjuk a hátborzongató bűncselekményt, annál több kérdés merül fel, és a rejtélyekre a mai napig nem érkezett megnyugtató válasz.
 
A bevezetőnkben említettük a Children of Bodomot, így a mai cikket velük is zárjuk némi témához illő  zene formájában:
 
 

Gitta Sereg

Mindig érdekelt, hogy mit tudunk megosztani egymással, talán ezért is írok. Hobbijaim: a kreatív írás és a mitológia, meg a főzés-sütés. Itt az előbbi kettővel ismerkedhettek meg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.