9 dolog, amit érdemes tudni a párizsi katakombákról

Most félelmetes tényeket hoztunk nektek a párizsi katakombákról. Hogyha a városban jártok, akkor érdemes meglátogatni ezt a borzongató részt is. 

1. A katakombákat a 18. század végén alakították ki, amikor is lehetetlen volt már eltemetni az embereket a városban. Most idelent van milliónyi csont, ami a mai napig megtekinthető.

The Catacombs were built and conceived of in the late 18th century. Mass graveyards around Paris were overflowing, and so the bones were exhumed and arranged in the existing subterranean tunnels of the city's ancient quarry.
2. Idelent körülbelül hatmillió párizsi lakos csontjait nézheted meg.
There, you'll find the bones of some 6 million Parisians.
3. Még olyan falfirkákat is lehet idelent találni, amelyek egészen a francia forradalomig nyúlnak vissza.
You can also find graffiti dating all the way back to the French Revolution.
4. A katakombáknak csak egy kis része nyitott a nyilvánosság felé, de rengeteg titkos bejárat van, ami idevezet egész Párizsban.
A portion of the Catacombs is open to the public, however there are dozens of secret entrances around Paris.
5. Az alagutak kilométereken át sorjáznak, a legtöbbjük nincs feltérképezve. Így nem érdemes egyedül lemenni, hiszen könnyedén el lehet tévedni. Mindenképpen legyen melletted egy tapaszalt vezető.
There are miles and miles of tunnels, not all of which has been mapped — getting lost if you enter illegally is a given unless you're with an experienced guide.
6. A második világháború alatt búvóhelyeknek használták a katakombák egy részét.
During WWII, the Resistance used portions of the Catacombs as hideouts.
7. Ironikus, de a nácik is kreáltak bunkereket idelent.
Ironically, the Nazis also created bunkers in this underground city of death.
8. Régebben titkos bulikat is tartottak idelent. 1817-ben például koncert is volt itt.
In more recent years, the Catacombs have become host to secret, underground parties. "Cataphiles" will tell you that there was at least one concert down there in 1817.
9. Egy legenda is kering egy férfiről, aki elveszett és meghalt idelent 1793-ban. Philibert Aspairt testét 11 évvel a halála után fedezték fel, és azt mondták, hogy nagyon közel volt a kijárathoz.

There's a legend about a guy who got lost and died down there in 1793. Philibert Aspairt's body was found 11 years after his death and it's said he was actually close to an exit.

forrás: BuzzFeed

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: