5 érdekes húsvéti szokás a világ minden tájáról

A húsvét az egyik legfontosabb keresztény ünnep, éppen ezért rengeteg helyen ünneplik a világban. Vannak megegyező szokások, de vannak eltérőek is. Most hat olyan szokást hoztunk, amelyek esetleg mindenkinek újdonsággal szolgálhatnak.

1. Baranek Wielkanocny
Lengyelországban vajból készítenek bárányt, amikor a húsvétot ünneplik. Az ünnepi asztal dísze lehet, de a húsvéti kosárba is bekerülhet. A lengyeleknél fontos szokás, hogy húsvéti kosarat készítenek a legfontosabb ételekkel (sonka, tojás, zöldségek), amelyeket a pap megáld a templomban. A vajból készült bárány ebből kihagyhatatlan. 

2. Júdás elégetése
Rengeteg országban a Passió eljátszása mellett elengedhetetlen Júdás elégetése. Mindez tradíció Mexikóban, Görögországban, Venezuelában, Krétán, Portugáliában és Spanyolországban is. Sokszor a nyakánál fogva akasztják fel a bábut, amelyet pénteken, esetleg szombaton égetnek el húsvét előtt. Néhány esetben megváltoztatják a figura fizimiskáját egy nem igazán népszerű politikuséra.

3. Pysanky tojások
A tojások az élet szimbólumai, amelyet szerte a világban használnak húsvétkor. A legtöbb országban a tojásokat csodálatos színekbe öltöztetik. Erre a legjobb példa az ukrán tojásművészet, hiszen ők csodálatos szépségű tojásokat alkotnak viasz segítségével.

4. Keresztre feszítés
A Fülöp-szigeteken néhány elszánt keresztény kiteszi magát a keresztre feszítés borzalmainak. Néhányan még azt is megengedik, hogy a keresztre szögezzék őket, amely természetesen borzalmasan fájdalmas. Az önkéntes jelentkezők nem maradnak addig a kereszten, hogy ez veszélyeztesse az életüket. Azonban a keresztény egyház álláspontja az, hogy a hívők ne tegyék ki magukat ilyen extremitásoknak. 

5. Nagycsütörtöki pénz
Nagycsütörtök a húsvét előtti csütörtököt jelenti. Ezen a napon töltötte el Jézus az utolsó vacsorát, majd később elhurcolták. Az Egyesült Királyságban ilyenkor adják oda a nagycsütörtöki pénzt. A múltban a király vagy a királynő megmosta a szegények lábát, hogy megmutassák emberségüket. A modern korban az alamizsna adása a ceremónia része. Erzsébet királynő életkorával megegyező pénzérméket ad oda. A speciális érméket minden évben erre az alkalomra készítik, amelyek később nagy értékkel bírnak.

forrás: MentalFloss

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.