3 varázsszó eredete

Mindannyian vágyunk arra, hogy csak egy szót kelljen kimondanunk és kívánságaink teljesüljenek. Elgondolkoztál már azon, hogy honnan is erednek az ismert varázsigéink? Most négy eredetéről rántjuk le a leplet! 

1. Abrakadabra
A szó valódi eredetét homály fedi. A második században jegyezték le először, azonban lehetséges, hogy már jóval előbb is létezett. Hasonló az arab “avra kehdabra” (úgy alkotok, ahogy beszélek) kifejezéshez, emellett a héber ab (apa), ben (fiú) és ruach acadosch (szentlélek) szavakhoz is. Emellett felmerül a babilóniai “abbada ke dabra” (vesszen, mint a szó) mondattal is a kapcsolat. A második században Quintus Serenus Simonicus használta a versikét, hogy embereket gyógyítson, akiket gonosz lélek szánt meg. Ehhez egy háromszög alakú amulettet is használt, amin a kifejezés olvasható.

 

2. Szezám tárulj
Másik kedvelt kifejezése a mágusoknak az indiai kultúrához köthető. Ali-Baba és a negyven rabló meséjében használatos a varázsszó, de csak angolos fordításban, eredetileg “Simsim tárulj” volt a kifejezés. Ma az egyik legnépszerűbb varázsige, amit szinte minden nap használunk. Például ajtónyitáskor, ajándékok bontogatásakor, esetleg konzervek nehézkes felbontásához is.

3. Hókusz Pókusz
Hasonlóan az abrakadabrához itt is kérdéses az eredet. Mindenképpen ősi varázsszóval állunk szemben. Néhányan úgy gondolják, hogy egy hamis latin ráolvasás “hax pax deus adimax”, amelyet a varázslók azért használtak, hogy hitelesebbnek tűnjenek. Egy másik érdekes teória szerint a római katolikus szertartás paródiája volt (hoc est corpus enum meum). Esetleg eredhet a norvég mágus/démon nevéből is, akit Ochus Bochusnak neveznek.

4. Csiribú-csiribá
Először Dante, a mágus (Harry August Jansen) használta ezt a kifejezést a huszadik század elején. A műsorai közben mindig ezzel varázsolt. Szerinte a kifejezés azt jelenti, hogy ezer köszönet. A versikét azonban sokszor használták német mondókákban is töltelékszóként.

forrás: ParaNormalHaze

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.