12 félelmetes karácsonyi mítosz a világ minden tájáról

További borzongató karácsony lényekkel jelentkezünk, gondoltátok volna, hogy ilyen sokkal találkozunk? Jó borzongást!

1. Grýla
Talán az egyik legfélelmetesebb karácsonyi legenda főszereplője, Grýla a hatalmas hegyi troll. Az izlandi kultúrában a boszorkány természetesen rossz gyerekeket keres. Hogyha rájuk talál, akkor elrabolja őket és megeszi. Nem csoda, hogy a gyerekek jól viselkednek Izlandon.

EMGN Creepy Christmas 12. Frau Perchta
Ez a félelmetes hölgy vidéken vándorol tél idején és bemegy az emberek otthonába karácsony környékén. Hogyha a gyerekek és a szolgálók rendesek vele, akkor ezüstpénzt hagy. Hogyha nem így történik, akkor bizony a hasukat is felvágja.
EMGN Creepy Christmas 5

3. Knecht Ruprecht
Belsnickelhez hasonlóan, Knecht Ruprecht is virgácsokkal jár. Azt mondják, hogy a Mikulás segítője és ajtóról ajtóra jár, hogy megkérdezze, hogyan is viselkednek a gyerekek. Hogyha rosszak voltak, akkor megpálcázza őket.

EMGN Creepy Christmas 8

4. Père Fouettard
Père Fouettard is Szent Miklóst kíséri. Eredetileg Franciaországban és Belgium déli részén mesélik a történetét. Père Fouettard hentes volt, aki három gazdag fiúval találkozott, aki épp hazajöttek az iskolából. Elkapta őket, majd kifosztotta mindannyiukat. Később meggyilkolta őket, feldarabolta a testüket, amelyeket a fészerben tartott. Amikor Szent Miklós rájött erre, akkor megbüntette és őt kellett követnie élete végéig.

EMGN Creepy Christmas 9

5. Consoda
Portugáliában az emberek nagyon korán kelnek karácsony reggel és hatalmas lakomát tartanak. Ezeket nevezik Consodának. Ilyenkor a halott rokonokat és ősöket ünneplik. A családok sokszor plusz tányérokat is kiraknak nekik, ahol morzsákat hagynak.

EMGN Creepy Christmas 10

6. Kallikantzaros
Ez a gonosz manó délen tevékenykedik. A föld alatt él, de karácsonykor kimerészkedik és rengeteg embert megijeszt.

EMGN Creepy Christmas 117. Mari Lwyd
A Mari Lwyd tradíció Dél-Walesből ered. Egy csapat férfi jár házról házra lófejjel, amelyet lovak koponyájából készítettek. Belépést kérnek a házba, hogy énekeljenek. Az ottlakók megtagadhatják ezt, de a csapat tovább próbálkozik. Az első tulajdonos, aki beengedi őket ott megesznek mindent és káoszt csinálnak.
EMGN Creepy Christmas 12

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: