10 tévhit a karácsonyról I.

10. A karácsony a kereszténységgel terjedt el 
Unalomig ismételgetett történet karácsonykor, hogy az ünnep egy ősi pogány ünneplést helyettesít. Sokan mondják, hogy a téli napforduló Krisztus születésévé alakult. Ennek a történetnek csak a fele igaz. A kereszténység már évszázadokkal azelőtt létezett, hogy bárki Jézus születését ünnepelte volna. A korai keresztény írók teljes mértékben leszögezik, hogy a születésnapok ünneplése undorító, pogány dolog. Sokkal többször ünnepelték egy személy halálát, mint születését. Éppen ezért jött előbb a húsvét, mint a karácsony.
Először Krisztus születését körülbelül 200-ban említették meg, egy egyiptomi irat szerint ez május huszadikán történt. Sok irat ad erről még dátumot, de abban mindenki egyetért, hogy Jézus májusban vagy áprilisban született. Csak a negyedik század közepén adták meg Krisztus születését december 25-re. 
Csak a 17. századra érte el a karácsony a mostani formáját ajándékokkal, játékokkal és rengeteg étellel. De a legtöbb hívő még ekkor se ünnepelte a karácsonyt. Szerintük egyáltalán nem volt olyan vallásos, mint kellett volna. 1647-ben sikerült is cél érniük, hiszen akkor elmaradt a karácsony.

9. A karácsony egy pogány ünnep helyére került
A másik tévhit, hogy a téli napforduló helyére került a karácsony, hogy a pogányok is ünnepelhessenek. Azonban rengeteg dolog ellentmond ennek is. Amikor a kereszténység népszerű lett, akkor a vallás nem óvatosan lépett a pogányság helyére. Sőt, mindenképpen megpróbáltak távolságot tartani a pogány ünnepektől. A keresztények inkább megölték a pogányokat vagy erőszakkal megtérítették őket. A pogány hagyományok ugyan részét képzik a mai karácsonynak, de a 12. századig ez sem volt elfogadott.
De akkor honnan is ered a dátum? Állítólag Krisztus ugyanazon a napon fogant és feszítették keresztre. Ez március 25-én volt a naptár szerint, pontosan kilenc hónappal van ezután december 25.

8. Az északi sark egy jeges erőd
Az amerikai hadsereg szerint az északi sark teljesen jégmentes lehet 2016-ra. Ez 84 évvel előbb van, mint azt gondolták. Így a Mikulás otthona egyre kevesebb jelentőséget hordoz. Állítólag a sarkkörön a hőmérséklet sokkal erősebben növekszik, mint a világ más részein. A nyolcvanas évek óta az északi sark elveszítette negyven százalékát a jégtömegnek. 

03

7. A mikulásvirág elképesztően mérgező
A mikulásvirág az egyik legnépszerűbb karácsonyi dekoráció. Hogyha gyerekeid vannak, akkor biztosan hallottad, hogy a növény nagyon mérgező, és hogy rengetegen kerülnek vele a sürgősségire. 
Ez nem igaz. A mikulásvirág kissé mérgező a háziállatokra, de nem halálos. A legrosszabb esetben hányást és hasmenést okoz, de semmiképp nem halálos.
A pletyka egy 1919-es történetre datálható vissza, amelyben állítólag egy katona kétéves gyereke halt meg, mert megette a mikulásvirág levelet. A mai napig nem bizonyított, hogy ez tényleg megtörtént-e.
Azonban van még egy karácsonyi növény, ami sokkal mérgezőbb, ez a fagyöngy. A fagyöngy mérgezési tüneteket okozhat, hányással, hasmenéssel és alacsony vérnyomással. A háziállatoknál is halálos lehet.

04

6. Minden a három királyokról
Az egyik legnépszerűbb kép karácsonykor, amikor a három király meglátogatja a kisbaba Jézust. Ez a kép egyáltalán nem Biblia-hű. 
Csak Máté evangéliumában tesznek említést róluk. A férfiak meglátogatják Heródes királyt, és Jézusról kérdezősködnek. Egyetlen említés sincs arról, hogy hárman voltak, királyok voltak és tevéken jöttek. Állítólag a három napkeleti bölcs Noé három fiára enged utalni, akik a három rasszt reprezentálják.

forrás: ListVerse

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.