10 tény a karácsonyi izzókról

Mindannyian hallottuk már, hogy a karácsonyfának német eredete van, azonban az izzók egyértelműen amerikaiak. Most belemerülnénk egy kicsit a karácsonyi izzók történetébe!
1. Thomas Edison a felelős az első karácsonyi fényekért.
Thomas Edison 1880 karácsony New Yorkban döntött úgy, hogy felhívja a figyelmet a villanykörtére. Ekkoriban itt fektettek le először föld alatti kábeleket és a New York és Philadelphia között közlekedők teljesen el voltak bűvölve a fénylő fényektől, amelyeket a földre fektettek.
Két évvel később Edison központi áramellátót létesített Manhattanben, így 1882-ben gyújtották meg az első karácsonyi égősort, amelyet végigvezettek egy karácsonyfán.
2. Az első házi égősor egy politikusé volt.
Személyes használatra Benjamin Harrison használt először karácsonyi égősort 1889-ben a Fehér Házban, de 1895-ben Grover Cleveland kérte, hogy családi karácsonyfáját több száz apró égő díszítse.
3. A karácsonyi égők nagyon-nagyon drágák voltak.
Az 1900-as évek elején körülbelül 300 dollárba került egy égősor (ami mai viszonyok szerint körülbelül 600 ezer forintnak megfelelő összeg). Fizetni kellett a fényért, a generátorért, a villanyszerelőért stb. Az áttörés 1903-ban történt, amikor a General Electric bemutatta az első előrehuzalozott nyolcas fényfüzért. Hamarosan más cégek is elkezdtek fényfüzéreket gyártani.
4. Egy tizenöt éves segített a népszerűsítésben.
Egy tragikus tűzeset után, amelyben a karácsonyfa a gyertyák miatt felgyulladt, egy tinédzser, Albert Sadacca kezdte el népszerűsíteni az égősort. Az első években igencsak kevés égősort adtak el, de Sadacca befestette az égőket pirosra, zöldre és más színekre, és erre beindult az üzlet. A fiú megalapította a legnagyobb üzletet, amely ezzel foglalkozott. A hatvanas évek közepéig a National Outfit Manufacturers Association gyártotta a legtöbb fényfüzért.
5. Az első fényfüzérek bonyolultak voltak.
Az első fényfüzéreket igazi üvegből fújták, játékkészítők festették őket egyedire. Általában tejüveget használtak, hogy a hő hatására ne legyen probléma.
6. A fényfüzéreket nem lehetett biztonsággal használni a 20-as évekig.
Elsőként Calvin Coolidge mutatta be az utcai karácsonyfát 1923-ban, amelyet 2500 égővel díszítettek. De a legtöbb helyen 1927-ig nem voltak elérhetőek kültéri izzók.
7. A rekordot egy New York-i család tartja.
Clark Griwold a világrekord őrzője, ha karácsonyi égőkről beszélünk. A férfinek ugyanis 601 736 égője volt laGrangeville-i otthonának területén.
8. Egy ausztrál férfi tette a legtöbb izzót egy műfenyőre.
David Richards tartja a Guiness Rekordot annak tekintetében, hogy ő tette a legtöbb égőt egy műfenyőre november huszonhetedikén. Ez összesen 518 838 izzót jelentett.
9. A villogó fényeket egy egyszerű termosztát működteti.
A villogást egy egyszerű fémdarab okozza a körtében, ami megtöri az áram áramlását. Az apró fém a hő hatására meghajlik, ezzel kapcsolódik ki, amikor kihűl, újra felvillannak a fények. Természetesen a modern fények már nem így működnek.
10. Valahol megbüntetnek, ha túl sokáig hagyod kint a fényeket…
Aurorában, Illionois államban figyelni kell, ugyanis ötven dollárra is megbüntethetnek, ha nem veszed le a karácsony fényeket február huszonötig.

forrás: MentalFloss

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.