Zombivírus

tumblr_mv6hvqilfK1qfahdso1_500Nem telik bele két perc, az utóbbi időszakból nagyon sok művet tudnánk felsorolni (Warm Bodies, The Walking Dead például, hogy csak egy-kettőt említsünk), de mi a helyzet a zombikkal a valóságban?

A zombi szó eredetilega közép-amerikai területekről, a karibi szigetvilágból érkezett hozzánk. A zombik a vudu hitrendszer szerint nem is igazán élőhalottak (főleg nem az oszlós, rothadós értelemben), ám a világ számára azok. A szerencsétlen áldozatok varázslattal válnak a vudu papok vagy papnők agyatlan szolgáivá, tehát zombikká. Nincsenek saját gondolataik, életük, nem kötődnek a családjukhoz, kizárólag a megbabonázójuk akaratát követik.tumblr_n8xq8qRSHd1qzn0kbo1_500

Mai értelemben a zombik már ténylegesen élőholtak, akik a sírból jönnek vissza, esetleg szó szerint ki is ássák magukat, de viselkedésük hasonló vudu kollégáikhoz: nem gondolkoznak, nem éreznek empátiát, és céljaik csupán az ösztönök szintjén értelmezhető. Támadnak, ölnek (és esznek). Közben meg bárkit megfertőznek, aki közel kerül hozzájuk. Vírusuk harapással vagy vérrel terjed, így a leghősiesebb ellenálló is hamarosan észlelheti magán a zombivírus tüneteit, ha zombikkal történő harcban megsérül.tumblr_np4puo62uJ1txpcnbo1_500

Ebben az esetben a zombivírus fertőzéssel terjed, pont úgy, mint a nagy járványok. Legyen azonban bármilyen hátborzongató egy ilyen vírus, mégis addig egészen kordában tartható (bár akkor sem érdemes különösebben lebecsülni a kockázatot!), amíg nem terjed cseppfertőzéssel.

Abban az esetben, ha olyan hibridvírus jönne létre, ami zombiszerű tüneteket produkál (ilyen vírus egyébként a veszettség – szerencsére nehezebb elkapni, mint a náthát), de ha valami megváltozna, és a veszettség is úgy terjedne, mint minden tél nagy barátja, az influenza, akkor nagy bajban lenne az emberiség.

Mi történne ebben az esetben?

A zombivírus betegei előbb náthaszerű, influenzás tüneteket észlelnének magukon. Valószínűleg többen nem maradnának otthon, viszont továbbra is bejárnának dolgozni, elmennének vásárolni, tehát mire megjelennének a zombitünetek (tehát az idegrendszeri tünetek), addigra rengeteg újabb fertőzött lenne.  A tünetek jellege miatt az emberi társadalom, a ma ismert civilizációk összeomlanának, és noha maradnának túlélők, esetleg idővel létezne oltás is, mégis nagy valószínűséggel egy ilyen vírus az általunk ismert világ végét jelenthetné.

Mivel izolálni és karanténba tenni a betegeket szinte lehetetlen lenne, mert ehhez azért a fertőzöttek részéről is kellhet némi együttműködés. Bennük azonban nem lenne belátás, nem lenne értelem, így csak támadnának, ölnének és fertőznének.

Mi jelenthetne egyedül védelmet? Elszigetelődés, lakatlan, elhagyatott helyeken kereshetnénk menedéket (egyes amerikai kutatók Alaszka legelhagyatottabb tájait ajánlanák), legvégső esetben pedig csupán szervezetünk természetes immunitásában reménykedhetnénk.

Szerencsére nincs hír arról, hogy ilyen jellegű hibridvírus jött volna létre.

Egyelőre.tumblr_mmypkfd3f61sqjizao1_500

Forrás: slate.com

Gitta Sereg

Mindig érdekelt, hogy mit tudunk megosztani egymással, talán ezért is írok. Hobbijaim: a kreatív írás és a mitológia, meg a főzés-sütés. Itt az előbbi kettővel ismerkedhettek meg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.