Yalda

A yalda ünnepe a mai Irán területén fekvő egykori Perzsiából ered. Amelyik olvasónk ismeri azt a feltételezést, hogy Krisztus születéséről valószínűleg Mithrász, perzsa napisten születésnapján emlékszünk meg, annak talán nem igazán meglepő, hogy az oldalon szó esik erről a komoly múltra visszatekintő fesztiválról.
A yalda a téli napforduló ünnepe, és mint ilyen ez is a tavasz reményéről, az újjászületésről szól. Általában december 21-én vagy 22-én tartják, és még a mai napig nagy jelentőséggel bír az irániak körében. Eredete a zoroasztrizmus előtti időkig nyúlik vissza, abba a korszakba, amelyben Mithrászt tisztelték. A Sol Invictusról szóló cikkünkben már írtunk arról, hogy az ókori perzsák hite szerint a leghosszabb éjszaka hajnalán születik meg a napisten, Mithrász, aki fényt hoz a földi világba, és igazságot a halandók életébe.
Az iszlám térhódításával természetesen a yalda fontossága elveszett, hiszen ahogy a kereszténység térhódítása Európában, úgy az iszlámé a Közel-Keleten nem engedte a pogánynak tartott istenek vagy bálványok imádatát. Maga az ünnep azonban korábbi vallási jelentősége nélkül ugyan, de megmaradt. Ha átgondoljuk, éppolyan változáson esett át, mint a Sol Invictus és a többi pogány ünnep Európában. Ám míg a karácsonyban csak átalakult a vallásos töltet, addig a yaldából eltűnt. Mithrász imádatát felváltotta a családdal töltött idő, a yalda idején a rokonok és közeli barátok találkoznak, akár napokat töltenek egymás társaságában, és szórakoznak. Az evés és a pletykálkodás mellett az ünnep része az is, hogy ilyenkor friss gyümölcsöket is tesznek az asztalra. Ez a pogány idők maradványa: kérték, hogy az istenek védjék meg a növényeiket. Az egyik legfontosabb étel ilyenkor a gránátalma, és a hagyomány része az éjszakázás és vízipipázás. 
 
Forrás:  Iranian. com
Képek forrása: Tumblr
írta: Sereg Gitta

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: