Vérleopárd (bantu mitológia)

Talán itt Európában a vérfarkasok, vagy más néven farkasemberek ismertebb mitológiai lényeknek számítanak (már csak azért is, mert a legtöbben legalább egy könyvet, vagy sorozatot meg tudnak nevezni, amiben tiszteletüket teszik). A vérleopárdok kicsit mások, ők nem annyira népszerűek.
 
Ez a mitológiai lény az emberi lélek mélységéből ered. Egy ember át tud változni leopárddá, ha ezt kívánja, egy fétistárgy, varázslattal felruházott tárgy kell hozzá (általában valami fából készült, durván faragott bálványszerűség – ebben a tárgyban egy hatalmas démon lakik). Az alakváltásnak ám ára van. A történetek szerint maniókából készült főzetből kell elkészíteni az ember alakmását, hiszen kell valaki, aki helyettesíti otthon és a munkájában, amíg ő vadászik. A cserét senki sem veszi észre, sem a rokonai, sem a felesége, sem a gyermekei, mindenben ugyanezt teszi, amit és ahogy régen is tett, csupán nem eszik semmilyen macskaféle húsából.
 
A leopárddá változott emberek vérszomjat éreznek, vágynak rá, hogy nyers húst rágjanak. Elképzelhető, hogy az átváltozott személyben szelleme vadállat volt, ebben az esetben leopárd, de a történetek szerint, nem feltétlenül csak leopárddá változhatnak az emberek. Minden attól függ, milyen lélek lakik benne, és milyen fétishez jut hozzá.
 
Ha a leopárd halálos sebet kap, a vele párhuzamosan élő másának fájdalmai lesznek, vérezni kezd, és ugyanúgy belehal, mint a vadállat. Hogyan lehet tudni, hogy a környéken prédára leső leopárd nem egyszerű állat? Abból, hogy milyen áldozatokat választ: a leopárd gondolkodás nélkül, ösztönből öl, ám a leopárddá változott gonosz ember előszeretettel fal fel folyóban fürdőző fiatal lányokat.
 
Csak egy nganga mentheti meg ilyenkor egyedül az embereket, gyógyító és varázsló egy személyben. Énekléssel idézi meg a magabut, egy újabb fétist, ami megöli a vadállatokat, legyenek bármilyen gonoszak. Ezáltal a démon megölhető egy hajtóvadászatban.
Forrás: Bantu Myths and Other Tales
Képek: tumblr  
írta: Sereg Gitta

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

One thought on “Vérleopárd (bantu mitológia)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.