Veres Attila: Éjféli iskolák duplaértékelés

Idén a Könyvhétre jelent meg az Agave kiadó gondozásában Veres Attila második könyve, az Éjféli iskolák című novelláskötet. Ezúttal is nagyon köszönjük a recenziós példányt az Agave kiadónak!

cím: Éjféli iskolák

megjelenés éve: 2018

oldalszám: 320

fülszöveg:

Magyarország, ahogy még sosem láttuk.

Egy város felfalja lakóit. Egy pornóforgatás, ahol a szereplők nem egészen emberek. Egy borkóstolás, ahol az italba idegen életeket zártak. Egy falu, ahol embereket termesztenek a földeken. Egy növény, amely a túlvilágra nyit átjárót. Egy szeméttelep, amely a világ legértékesebb anyagát őrzi. Egy wellness, amely szó szerint maga a pokol.

15 történet, amelyek elolvasása után a világ sokkal furcsább hely lesz. Történetek iszonyattal végződő szerelmekről, rettenetes vágyakról, nyaralásokról, ahol a szerencsések halnak meg először. Történetek átalakulásokról, kísértésekről, zenekarokról, amelyek őrületbe csábítanak. Történetek halálról és életről, és az állapotokról, amikor a kettő között nincs különbség.

Veres Attila az Odakint sötétebb című bestseller után most egy novelláskötettel jelentkezik, amelyben ismét bizonyítja, hogy miért ő a magyar weird irodalom legfontosabb szerzője.

Tartalomjegyzék:

TESTETLEN-LELKETLEN
Pornó éjfél után
Ködváros
Nem elevenszülő
Majd alszunk a hóban
Szorozva nullával

ÉJSZAKAI BŐR
A vérvörös gépezet
A présházban
A Borostyán komplex
Kisgömböc
Visszatérés az éjféli iskolába

NULLA ÓRA NULLA PERC
A Tükörkék bárónő
Közvetítőanyag
Ezer fog
Közöttetek
Varjakkal teli ég, aztán semmi

OctoberAir véleménye:

Az Éjféli iskolák volt az első olvasmányom Veres Attilától, mivel nagyon kedvelem a novellásköteteket, ezért örömmel vetettem bele magam az olvasásba. Attila fogalmazási módja páratlan, fantáziavilága elkalauzolt bennünket Magyarország legmélyebb bugyraiba. Örülök, hogy olvashattam a kötetet, amivel egy kicsit jobban szélesítettem a tudásomat magyar horrornovellák terén is. Tetszettek a visszatérő elemek a könyvben, hogy a novellák lazán kapcsolódtak egymáshoz. Kiemelném, hogy a címadó novella, a Visszatérés az éjféli iskolába volt a személyes kedvencem, ami tényleg visszahozta a magyar vidék illatát, hangulatát, egy groteszk, furcsa világgal körítve. Emellett a további kedvenceim a Kisgömböc, a Tükörkék bárónő és a Nem elevenszülő novellák lettek. Hozzátenném, hogy voltak novellák, amik az én ízlésemnek kissé nehezen indultak be, a lényegre túl sokat kellett várnom, emellett a repetitív pornós, bizarr szex témától is csömöröm lett a végére (és komolyan nem azért, mert nem bírom az ilyesmit). A másik problémám talán a zenés utalásos novellákkal volt, ahol nagyon könnyedén ugrotta a szemem az együttesek nevét, és szerintem ezek az írások főleg olyanoknak élvezhetőek, akik maguk is ilyen körökben mozognak. Kicsit úgy érzem, hogy Attila kötete nagyon megosztó lesz az olvasók között, a normális horrorrajongó olvasóközönségnek lehetséges, hogy kicsit túl nagy ínyencség lesz ez a kötet. Valahogy így is én éreztem vele a kapcsolatban, a novellák egy része nagyon tetszett, áthatotta egy egészen tehetséges író emlékei, lelki folyamatai, a másik fele viszont már sok lett, túlzottan távolságtartó egy átlag olvasó számára. Ennek ellenére a kedvemet nem vette el, hogy mást is olvassak Attilától, és szerintem merész lépés volt második könyvként belevágnia egy novelláskötetbe, amik köztudottan kicsit szkeptikusabban fogadnak az olvasók, mint a regényeket.

Dohoczki Máté véleménye:

A novellák hasonló stílusúak és egyenletes színvonalúak. Néhány novella összekapcsolódik, akadnak olyan szereplők, akik többször felbukkannak a későbbiekben. Ha ki kellene emelnem néhány írást, akkor a Borostyán komplex lenne, illetve a Nem elevenszülő. A többivel sem volt probléma, de ezek olvasása után még napokig a hatása alatt voltam.

Az Éjféli iskolák egy nagyon egyedi gyűjteményes kötet. A magyar helyszínnel szerintem sok olvasót meg fog osztani az író. Talán lesznek olyanok, akik csak ezért nem fognak majd beleolvasni. A szerző valószínűleg ezzel tisztában volt, amikor megírta a történeteket.

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.