Ünnepeld úgy az új évet, mint egy viking

Az új év közeledtével szinte minden népcsoportnak vannak tradíciói. Törökországban piros alsóneműt vásárolnak, Romániában bárányoknak suttognak, Velencében idegeneket csókolnak meg. Skóciában a Hogmanayt ünneplik, amely bizony egy vikinges tradíció. A vikingek a 8-9. században szállták meg Skóciát, és igen, még a kemény vikingeknek is vannak újévi szokásaik. Most bemutatjuk nektek, hogyan is ünnepeljetek úgy, mint a vikingek!

A Hogmanay a vikingek egy hónapon át tartó ünnepléssorozatának, a Yule-ünnepnek volt a része. A Hogmanay eredetileg a téli napforduló ünneplésének viking változata volt, azonban később új év napjára esett a keresztény naptár miatt.

Manapság, tízezer év múltán Edinburgh-ban és Stonehavenben még mindig részt vehetsz a világ egyik legvadabb újévi ünnepén. Ezek a városok ugyanis magukba olvasztották a vikingek szokásait. Stonehavenben tűzgömböket forgatnak a fejük felett a mutatványosok. A legtöbbet drótból tákolják össze, megtöltik újságpapírral és más könnyen gyulladó dologgal, amelyet egy tűzálló kötélhez függesztenek. Ezeket a labdákat dobálják, miközben végigsétálnak az utcán, majd beledobják az égő labdákat a vízbe.

Máshol kiűzik a gonosz lelkeket a városokból, vad bulikat tartanak, miközben fáklyákat dobálnak. A tűz ilyenkor nem csak a gonosz démonok elűzésére alkalmas, hanem a napot is szimbolizálja a téli napforduló után. Ezek az ünnepélyek világszerte legendásak.

Emellett még tartják az “első belépő” babonáját is. A tradíció szerint éjfél után egy magas, fekete férfinek kell betennie a lábát a házba, aki szenet, süteményt, sót, fekete zsömlét és whiskyt hoz magával. A magas, szőke férfi ezzel szemben balszerencsét hoz.

Skóciában így talán a világ legautentikusabb újévi ünneplését tartják meg.

forrás: ModernNotion

 

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.