Tudósok szellemet kreáltak egy laboratóriumban

Éreztél már olyat, hogy nem te vagy az egyetlen ember a szobában? Kirázott a hideg és még a hátadon is felállt a szőr, aztán egy pillanatra hinni kezdtél a szellemekben?

Ez az érzet nagyon gyakran előfordul olyan embereknél, akik bizonyos neurológiai és pszichiátriai betegségekben szenvednek, esetleg extrém körülmények között vannak. 1970-ben egy hegymászó, Reinhold Messner egy fantom mászót látott maga mellett leereszkedni. De ez az esemény előfordulhat olyan embereknél is, akik éppen most szenvedtek el egy szeretett ember halálát, vagy hasonló esemény történtek velük. A legtöbb esetben az emberek ilyenkor valamilyen láthatatlan erőről számolnak be. Ezekből a történetekből alakulnak ki a szellemsztorik, de a tudósok tisztában vannak a jelenség hátterével, ezért laboratóriumban alkottak szellemet.


Olaf Blanke megpróbált tudományos bizonyítékot találni erre a furcsa dologra. Ő és a csapata analizálta az agy képeit olyanoknál, akik olyan neurológiai betegségben szenvednek, amely hasonló érzetet okoz. Abnormális működést tapasztaltak az agy azon részein, amely feldolgozzuk a saját testünk helyzetét. Eek a furcsaságok szinte egy második képet vetítenek ki a saját testről, amelyet úgy érzékelünk, mintha valaki lenne mellettünk.
A tudósok itt nem álltak meg, megpróbálták ezt a jelenséget teljesen egészséges embereknél is megalkotni. A csapat szemét bekötötték, kezüket egy robot-eszközhöz kötötték. Amikor a tesztalanyok mozogtak, akkor a robotkéz is ugyanígy mozogni kezdett, és megbökte a hátukat. Ez nagyon egyszerűnek hangzik, azonban a kutatók egy kis késlekedést is beiktattak, és így szinte beleremegtek az élménybe. Úgy érezték, mintha más lenne a jelenlétükben.
Szóval, hogyha legközelebb úgy érzed, hogy figyelnek, akkor lehet, hogy csak az agyad játszik veled furcsa játékot.

forrás: MentalFloss

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: