Történetek Krakkóból: esküvő a régi zsidó temetőben

Számos legenda és történet kering Lengyelország legrégebbi városa körül. Most elővettem egyet, amely a régi zsidó temetőről szól.

Hat évszázaddal ezelőtt pestis söpört végig Európán, amely Krakkót sem kímélte. Nem telt el olyan nap, hogy a szörnyű kór ne ejtsen rengeteg áldozatot. Az utcák szinte teljesen üresen kongtak, hiszen akik nem betegedtek meg, inkább behúzódtak hajlékukba, elzárva magukat a világtól.

A zsinagógákban rengetegen imádkoztak azért, hogy túléljék a borzalmakat. Aztán valakinek eszébe jutott egy ötlet, amellyel talán megfékezhető lehet a szörnyű pestis. A szokást régen a falvakban gyakorolták. Csupán annyi volt a teendő, hogy két nyomoréknak össze kellett házasodnia egy zsidó temetőben. Mivel nem volt más választás, ezért beleegyeztek az emberek a tervbe.

Az előkészületek nagyon jól alakultak, ám végül mégis akadt egy nagy probléma, éppen akkor, amikor már az ételeket pakolták elő a lagzihoz. Egyetlen egy dolog hiányzott: a pár. Az emberek fejvesztett kutakodásba kezdtek. A férfit hamarosan megtalálták egy szegényházban, majd a temetőbe vitték. A férfi egy szemére vak volt, Feivelnek nevezték. A menyasszony Rifke lett, aki kicsit butácska volt, nem volt saját otthona, csak másoknál takarított egy kevés ételért cserébe.

Egy késői péntek délutánon a temetőben fogadtak egymásnak örök hűséget a fiatalok. Amint egymás ujjára húzták a gyűrűt hatalmas lakodalom kezdődött meg zenével és nevetéssel. Senki sem gondolt többé a pestisre és a halálra. Egészen szombat reggelig táncolt a násznép. Azonban a nagy mulatozásban elfeledkeztek a Sabbath (szombat) üdvözléséről is, amelynek hatalmas büntetés lett a vége. Irtózatos földrengés keletkezett a temetőben, a sírkövek is megmozdultak. Később ketté nyílt a föld, így a táncosok a mélybe süllyedtek. Mélységes csend telepedett a városrészre.
Azóta tilos esküvőket tartani pénteken, ráadásul a régi temetőt sem használták már holtak elföldelésére a borzalmas eset után.

forrás: Legendary Cracow – tales known and unknow

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: