Történelmi megoldások impotencia kezelésére

A női szerep megítélése az elmúlt száz évben radikális változásokon ment át köszönhetően a nőjogi mozgalmaknak. Ha a férfiakról van szó, akkor viszont az utóbbi pár ezer évben elenyészően keveset változott kép: ha a férfiasságot akarjuk jellemezni, akkor nagy valószínűséggel eljutunk az olyan paraméterekhez, mint hosszúság, vastagság, hányszor, mennyi ideig, stb…

Ha e paraméterekhez rendelt mérőszámok közül valamelyik konvergál a nullához, akkor az illető elég kényelmetlenül érzi magát és meredek dolgokra képes, hogy ezen változtathasson.  A 21. század elején már elég hatékony módszerek létezek a fenti mérőszámok javítására, de sok elképesztő kísérleten és zsákutcán vagyunk túl, hogy idáig eljussunk.

Kecskehere-átültetés

John R. Brinkley

A bak bujasága az Isten jósága /William Blake

John R. Brinkley a kansasi Milfordban praktizált, amikor a történet szerint egy idősebb farmer, Bill Stittsworth azzal a panasszal fordult hozzá, hogy nem képes teljesíteni az ágyban.  Az orvos válasza, mely szerint erre nincs gyógymód, elkeserítette.  A közelben üzekedő bakkecskére tévedt a tekintetük és  Stittsworth megjegyezte, hogy kár, hogy nincs ilyen „felszerelése”, mint az állatnak. Ekkor valami elpattanhatott benne, mert nem sokkal később már könyörgött, hogy ültesse be neki a kecske heréjét, az orvos pedig kötélnek állt. Bár nem tűnik valószínűnek, hogy a beavatkozásnak bármi pozitív hatása lett volna Brinkley mégis számos ilyen műtétet hajtott végre a későbbiekben.

Patkányméreg

A sztrichnint már a 16. századi Németországban is patkányirtásra használták. Négyszáz évvel később pedig valakinek támadt egy remek ötlete, hogy az impotencia kezelésére is jó lesz, úgyhogy a 20. század elején az orvosok között elterjedt volt, hogy ezt írják fel. Azok között a páciensek között, akik nem haltak meg a mérgezéstől még némi javulás is volt látható néhány esetben. (Gondolom, az orvosok nem érezték a különbséget aközött, hogy valaki „patkolni” vagy „elpatkolni” akar. ) Ha azt vesszük a sztrichnin-mérgezés tünetei között ott az izommerevség és a rángógörcsök ,szóval még lehet is benne valami, de mégis azt kérném mindenkitől, hogy inkább ne próbálja ki!

Állati sperma

Az 1800.-as években egy francia orvosnak, Charles Edouard Brown-Sequardnak volt egy elmélete, hogy az állati sperma gyógyíthatja az impotenciát. A 72 éves orvos volt annyira etikus, hogy magán kezdett kísérletezni, mégpedig olyan módon hogy kutyák és tengerimalacok spermáját fecskendezte a heréjébe. A kollégáit annyira lenyűgözte, hogy az öreg mennyire erőre kapott a kezeléstől, hogy a saját pácienseiken folytatták a kísérleteket. Gondolom, valami hasonló kísérletből születhetett a legendás félig medve félig disznó-ember.

Darázsfullánk

A Kamaszútra  az impotenciára azt a tanácsot adja, hogy keverjünk el olajjal darázsfullánkokat és dörzsöljük be vele a péniszt tíz napon át minden éjszaka. Majd aludjunk egy faágyon arccal lefelé úgy, hogy a péniszt kilógatjuk a deszkák között lefelé.

A módszer hatékonyságáról korabeli feljegyzések nincsenek, de a zoológus Jules Howard arról számolt be, hogy „kielégítően nagy” szerszám lett az eredménye, mikor egyszer véletlenül rápisilt egy darázsfészekre.

Húgyúti pálca

A képet látva gondolom mindenkinek megvan az elmélete arról, hogy hogyan is működött. De ez tévedés: nem direkt merevítésre szolgált, hanem egyszerűen beszúrták. Stimulálni szerettek volna vele az ég tudja mit, majd el is távolították. Ennek a továbbfejlesztett verziója az volt, hogy a pálcába némi elektromosságot is vezettek.

Radioaktivitás

Ha a tudomány valamilyen áttörést ér el, aminek a működését még kutatni kellene a teljes feltérképezéshez, biztos hogy megjelennek a kóklerek, akik tutibiztos elméleteik vannak arról hogy mi mindet gyógyít. Ez volt a radioaktivitás feledzésekor is.  A biznisz legjelentősebb feltalálója William J. A. Bailey volt, aki mindenre jó radioaktív tonikot is árult, de a témánkhoz jobban kapcsolódik a Radiendocrinator nevű találmánya, ami kis fémlapok közé szorított rádiummal átitatott papírlapokból állt. Ezt a szerkezetet kellett a herék alá kellett kötözni éjszakára, és várni a hatást, ami a feltaláló esetében – aki rendszeresen használta is találmányait – húgyhólyagrák lett, ami 1949-ben végzett vele.

Krokodilszív

Az ősi Egyiptomban annyira nem adtak az ok-okozati összefüggésekre, így az impotenciát sem fiziológiai rendellenességnek tudták be, hanem egy gonosz átkot feltételeztek a háttérben.  Az átok megtörésére pedig egy bébi krokodil kimetszett szívével kell bedörzsölni a péniszt.

Prosztatamelegítő

Az egyik végét a hálózatra kellett csatlakoztatni a másikat pedig… inkább hagyjuk.  Mivel az 1900.-as évek elejéről beszélünk, így megengedem magamnak az archaikus szóhasználatot: szóval a villanykörte felmelegszik, ezt a hőt szerkezet továbbítja és ezzel „stimulálja a hasi agyat”.

ranker. com

medicaldaily.com

a William Blake idézet Babits Mihály fordítása

ScapeGoat

-

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.