Tífuszos Mary, a furcsa gyilkos

Mary Mallont, Tífuszos Maryként szokták emlegetni, aki véletlenül követett el gyilkosságokat. Azonban mégis említést érdemlő története van.

Mallon 1869. szeptember 23-án született Írországban. 15 éves korában emigrált az Egyesült Államokba, ahol bentlakásos szolgálólányként dolgozott. Marynek igazi tehetsége volt a főzéshez, így szívesen alkalmazták New York környékén.

1900-ban a Mamaroneck háztartásban kezdett dolgozni, azonban két hét sem telt bele, hogy a család összes tagja súlyosan megbetegedjen. Mary így tovább költözött, munkát vállalt egy másik gazdag családnál szakácsként. Nem sokkal később az új családtagok is hasmenéssel és magas lázzal küzdöttek, páran meg is haltak. Mary így további munkát keresett.

Hamarosan az egészségügyi hatóságok is gyanakodni kezdtek Mary tevékenységét illetően. Dr. Sara Josephine kezdett nyomozásba, azonban Mary tagadta, hogy bármi köze lenne a betegségekhez és a halálesetekhez. Egy járványügyis felkérte a nőt, hogy adjon le széklet- és vizeletmintákat vizsgálat céljára.

Később kiderült, hogy Mary tífuszos bacilusokat hordoz magában, de rajta nem mutatkoztak jelei a betegségnek. Mindezek ellenére képtelen volt elhinni, hogy ő maga okozhatta a megbetegedéseket. Mary  karanténba került 1910-ig, amikor is úgy döntöttek, hogy az elzárás erőteljes büntetés lehet a nőnek. Végül elengedték, azzal a feltétellel, hogy többet nem dolgozhat konyha közelében.
Mary szabadulása után igazán “bölcsen” döntött, hiszen elkezdett egy kórházban dolgozni szakácsként.
Miután újabb 25 embernek lett magas láza, Maryt őrizetbe vették a hatóságok, és visszaszállították a karanténba, ahol élete fennmaradó részét töltötte. Párszor meglátogatták, hogy interjút készítsenek vele, azonban senki sem tette fel azt a kérdést, hogy mi is történt Mary Mallon konyhájában, hogyha a vírus csak a testnedvekkel (főleg vizelettel és széklettel) terjed?

forrás: Cracked.Com

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: