A táncoló pestis 1518-ból

Talán a táncoló pestis lesz a legfurább járvány, amiről valaha is olvastál. A furcsa esemény 1518 nyarán történt Strasbourgban. Azt gondolhatjátok, hogy az egész hülyeség, azonban a dolog nagyon is valódi volt. 

Frau Troffea volt az első, aki érintett volt a furcsa betegségben. A nő mániákusan táncolni kezdett Strasbourg utcáin, aztán egy hétig nem hagyta abba! Lassan mások is csatlakoztak a nőhöz, körülbelül négyszáz ember táncolt az utcákon. A dolog nagyon mókásnak hangzik, azonban nagyon sok táncos kapott agyvérzést és szívrohamot, így a város irányítása aggódni kezdett. Orvosok, asztrológusok segítségét keresték, aki elmondták, hogy a betegség teljesen természetes, a forró vér okozza. A hatóságok így bátorították, hogy az emberek táncolják ki magukat, hiszen ez az egyetlen módja, hogy felépüljenek a betegségből. Még zenészeket is fizettek, hogy segítsenek.

John Waller két könyvet is szentelt az eseménynek, amely tömeghisztériát okozott. Waller szerint a járványt az éhség okozta, amit a hideg tél és a forró nyár hozott el. Mások szerint ergotizmushoz van köze, amely más néven anyarozs-mérgezést jelent. Az anyarozs pszichotropikus szer, amely delíriumot, hallucinációt és rohamokat okoz. Ezt Szent Antal tüzének is nevezték.

forrás: MentalFloss

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.