A szellemváros, ahová senki sem léphet be napnyugta után

Dhanushkodi elhagyatott város, amely Pamban-sziget délkeleti csücskén található. A hely India Tamil Nadu tartományához tartozik. Manapság csak végtelen elnyúló sivatag és elhagyatott épületek vannak errefelé, kisebb templomokkal. Még teljes nappali világosságban is belengi a félelmetes aura.

A város neve az “íj végét” jelenti, amely Lord Rama íjára referál. A hindu legenda szerint Rama arra használta a fegyvert, hogy leromboljon egy hidat, miután vége lett a háborúnak Ravanával, Lanka királyával. Rama építette a hidat lebegő kövekből, hogy elérje Sri Lankát és kiszabadítsa feleségét, Sitát Ravana karmai közül. A híd a mai napig egy építészeti csodának számat. Indiai első hídja volt, amely összekapcsolta Rameshwaram a szárazföldi Indiával. A régi vasúti hidat 1964-ben teljesen lerombolta egy ciklon, de aztán 46 nap alatt újraépítették.

Dhanushkodi valaha virágzó város volt, saját vasútállomással, kórházzal, iskolával, postával, ráadásul naponta járt komp is errefelé. Turisták is sokan látogatták, így a helyi hotelek is virágoztak. 1964 decemberében azonban hihetetlenül szélsőségesre fordult az időjárás. Hétméteres hullámokat sodort a vihar, amely több, mint száz ember halálát okozta.

Rail bridge from the Indian mainland to Pamban Island

Remains of a church in Dhanushkod Photo Credit

Ezután a kormány Dhanushkodit szellemvárossá nyilvánította, így senki sem léphet be oda napnyugta után. Ma már nem igazán jó turistacélpont, hiszen nem lehet sehol sem enni vagy vásárolni. Csak a homok sodródik az elhagyatott utcákon, a sivatag visszavette magának az egykor virágzó helyet.

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: