Stephen King: Rémautó ajánló

A minap kezembe került- illetve először csak a szemem elé-, Stephen King egyik nagyszerű regénye. A könyvespolc roskadó ívére tévedt tekintetem, és éppen azon kezdtem el agyalni,hogy hamarosan alá kellene támasztanom a deszkát, mielőtt a nagy súlytól leszakad, amikor megláttam a feliratot: Rémautó. – ez az ami kell nekem! – gondoltam, és azonnal bele is kapaszkodtam. Mármint a könyvbe. Jól tettem. Bár a közepén kinyitva kezdtem el pörgetni a lapokat, de így is szinte az egész tartalom elém osont, filmkockánként peregve. A Buick, a pennsylvaniai benzinkút, az a furcsa alak. 

A történet a hetvenes években játszódik. A nyugat-pennsylvaniai Statlerben található városszéli benzinkúthoz érkezik egy ’54-es Buick. Sötét ruhás férfi száll ki belőle, aki hamarosan fel nem derített körülmények között köddé válik. Az autót bevontatják a rendőrség mögötti garázsba, és ekkor szörnyű, hátborzongató események sora zúdul a fiatal Curtis Wilcox és rendőrtársai nyakába.

Innentől a kocsi napi témává válik az őrsön, és az éppen műszakjukat töltő rendőrök egymást váltva kémlelik az ablakon át ténykedéseit. A Buick néha fénykitörésekkel rémiszt, néha borzalmas lényeket okád ki csomagtartójából. Bűzlő káposztaszag kísért a zárt térben, olykor kis állatok tűnnek el, de mindig kíváncsi tekintetek várják, hogy milyen “ajándékkal” szórja tele újra és újra a dermedté hűlt garázst, “békésen” szunnyadó lakója.

Haláleset is tarkítja a történetet ­ nem is egy, de erről győződjetek meg magatok. A kissé nehezen kibontakozó, több szereplő által mesélt sorok, a végére erőteljes képekben összpontosulnak. Számtalan akadállyal kell megküzdeniük a szereplőknek, akár életük kockáztatásával is. A kíváncsiság veszélybe sodorja életüket, de ők ettől még nagyobb akarással fejtenék meg a számukra hihetetlennek tűnő titkot.

Jó szórakozást nyújt e könyv mindazoknak, akik kedvelik a hosszú leírásokkal teli oldalakat. A népszerű horrorírótól talán nem ez a legvelőtrázóbb alkotás, de mindenképpen érdemes elolvasni. Ha másért nem, hát azért, mert beleláthatunk a hetvenes évekbeli pennsylvaniai zsaruk életébe, melyről King maga győződött meg személyesen, regényének megírása előtt. Ha hiszitek, ha nem, maga is tankolt annál a benzinkútnál, ahol történetének hőse, a minden részletében tökéletes és egyben iszonyatos Buick 8-as is megjelent.

írta: Antal Zsolt

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.