Sírásók kocsmája Dublinban

A szellemekről és túlvilágról szóló történetek sok esetben generációról generációra terjednek az emberek között. Ezek a sztorik összekeverednek a valósággal, és már fel sem lehet fejteni, hol is kezdődtek. Így történt ez a Gravediggers (sírásók) kocsmájával is, amely Dublinban található. Sokan azt fogják állítani, hogy a pub már 200 évnél is öregebb, de lehetséges, hogy ezzel is csak be akarják csalogatni az embereket.

A Gravediggers pub, más néven John Kavanagh a Glasnevin temető falánál található. Régebben emellett állt a temető bejárata is. A kocsma 1833-ban nyitotta meg a kapuit, miután a temetőt megalapították a helyszínen. A temető önmagában is különleges volt akkoriban, hiszen minden vallású embernek elérhető volt, nem csak a katolikusoknak. Egy politikai petíció egyenlőnek nyilvánította a halálban a protestánsokat és a katolikusokat. Nem csoda, hogy az itt alapított kocsma azonnal szellemtörténetek alapjául szolgált.

A pub egyébként egyszerű munkásembereknek nyílt kocsma volt. John Kavanagh és felesége, Suzanne O’Neill nyitotta meg. Ezzel is akartak segíteni a gyászoló családoknak, és ide tértek be a sírásók is egy-egy nehéz nap után.

What would later become John Kavanagh the pub, pictured circa 1800.

Az egy helyiségből álló bárnak alacsony plafonja van és sötét fából készült. Megtekinthető manapság is a fal, amely kettéválasztotta a helyiséget. Az egyik részen a nők külön ihattak a férfiaktól. 1980-ban a bárt háromszoros nagyságúra növelték, és elkezdtek tradicionális ír ételeket is árulni. Manapság Kathleen Kavanagh a bár tulajdonosa lányával és két fiával.

Nemrégiben a Gravediggers Pub rengeteg díjat is bezsebelt, ami nem meglepő, hiszen az egyik legrégebbi és legautentikusabb ír kocsma egész Dublinban.

Anne, Anthony, Ciarán, and Eoin play in front of the pub sometime in the late 1970s.

Ehhez még hozzákapcsolhatjuk a kísértettörténeteket is. Tinédzserek mesélnek a falon hallott kopogásról és szellemkutyákról is. A családnak is számos rémes története van. Például a tizenhét éves Anne mesélte, hogy egyszer a pub feletti szobában aludt, ahol is egy göndör hajú fiatal lányt pillantott meg az ágya lábánál. Anne folyamatosan pislogott, de ráébredt, hogy ébren van. A szellem fehér hálóinget viselt puffos vállal és hosszú ujjal, és földöntúlian mosolygott rá, majd eltűnt.

Nursing a pint along with the paper.

Amíg Eugene vezette a pubot, akkor többször is látott egy tweedzakós szellemet. Sok esetben Eugene-nek elküldenie az utolsó vendégeket, amikor bezárta a bárt. Az egyik ilyen éjjelen jelent meg a tweedes idegen, aztán több alkalommal is felbukkant. A bár vezetője éppen két fiút küldött el, akik aztán kijelentették, hogy nem fair, hogy az idős bácsi maradhat, ha nekik el kell menniük. Először Eugene azt hitte, hogy a fiúk csak részegek, de aztán ő is látta a szellemet.

Eugene, aged 8, pulling a pint with his uncle Fintan at the pub.

forrás: AtlasObscura

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.