Sir John Franklin utolsó útja

Hosszú idő eltelt Sir John Franklin utolsó északi útja óta. A férfi már ekkor 59 éves volt, de elintéznivalója maradt az Északi-sarkon. A férfi olyan területekre merészkedett, ahol azelőtt senki sem járt. Később azonban Franklin egyre kevesebb támogatást kapott az expedíciókra, ezért magának kellett támogatókat keresnie. Még 59 évesen is bizonyítani akart, annak ellenére, hogy utolsó expedíciója igazi katasztrófával végződött. 1819-ben tíz embere halt éhen, egyet pedig meggyilkoltak, Franklint kannibalizmussal vádolták. A férfi sohasem tudott megnyugodni, fel kellett fedeznie a partot, ahová sosem jutott el.

1845. május 19-én indult útnak 134 emberrel, ahová már 8000 konzervnyi húst vittek magukkal. A hajók elhagyták Londont és elindultak az expedícióra. Ekkor látták a csapatot utoljára.

Harminc éven keresztül fizette Jane Franklin és a haditengerészet az expedíciókat, amelyek Sir Franklin és emberei megmentésére indultak, azonban évről évre kevesebb maradt a remény. 1850-ben a kutatók több száz üres konzervet találtak Észak-Kanadában, emellett három férfi sírját. A húszéves John Torringtonét, a huszonöt éves John Hartnellét és William Brainét. 1854-ben bizonyítékokat találtak, hogy Sir Franklin és emberei elérték a King William szigetet, de a legtöbben meghaltak a fagyban. Kannibalizmusra utaló dolgokat is találtak az elhunyt testek körül. Később találtak egy jegyzetet is, amelyben közölték, hogy Sir Franklin is meghalt 1847. június 11-én, amikor is a 105 megmaradt férfi délnek indult, hátha képesek visszagyalogolni délre az Északi-sarkról.

1984-ben megvizsgáltak John Torrington, John Hartnell és William Braine testét, aki ólommérgezésben haltak meg, amely valószínűleg a konzervekből származott, amelyben a húst tárolták. Azt tudjuk, hogy a 105 megmaradt ember arra kényszerült, hogy holtaikat egyék meg, de ennek ellenére sem maradtak túlélők. A mai napig kérdéses, hogy velük mi történt.

forrás: BlumHouse

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.