Samhaini történet

Mivel lassan itt az október, ami itt a Bizzariumnál az egyik kedvenc hónapunk, mert a végén ott van Halloween. Már a fejlécünkből is látszik, hogy elkezdtünk készülni erre az ünnepre. A későbbiekben részletesen fogunk foglalkozni Halloween eredetével, történetével és más, hozzá kapcsolódó hagyománnyal.
Mai cikkünkben egy olyan mese lesz a középpontban, ami Samhain idején játszódik. Samhain a kelta elnevezése annak az ünnepnek, amit október 31-én ülnek, és a régi korokban az új évet és a tél kezdetét jelentette.
 
Samhain különleges éjszakáján olyan lények járták a földi világot, amelyek máskor nehezen vagy soha sem nyerhettek bebocsátást. A halandók ilyenkor tettek felajánlásokat, mutattak be áldozatokat, amennyiben ez nem valósult meg, a különböző tündérek akkor sem távoztak üres kézzel, bosszút álltak vagy csak valakit vagy valamit ragadtak el. Az ír (bővebben a kelta is) mitológia rendkívül gazdag az olyan regékben, amelyek ilyenkor játszódnak. Az egyik ilyen történet főszereplője Aillil király, aki a sídhek engedélye és jóváhagyása nélkül hajtja új legelőre csodás lovait. 
 
Samhain idején a tündérek sivárrá teszik a területet, és kiégetik a füvet, amit a lovak legelhetnének. Aillil király azonban szörnyű bosszút áll: megerőszakolja a sídhe nép egyik asszonyát, aki történetesen a legelőt elpusztító átokért felelős. A sídhe nőnek sikerül levágni az uralkodó fülét, amiért Aillil király meg is öli őt. Természetesen az erőszak és a gyilkosság nem maradhat megtorlatlanul, de a sídhe nép különös módot választ. Az Aillil király tulajdonában álló, már kietlen pusztaságon mágikus erejű tiszafa nő, aminek a környező népek uralkodói is a csodájára járnak, és ahogy lenni szokott, hamarosan nem elégednek meg azzal ,hogy csak távolról nézegetik, és meg akarják szerezni. A fáért dúló küzdelem sok emberéletet követel, és köztük van Aillil király és családja is.
Forrás: manygods.org.uk
írta: Sereg Gitta

Gitta Sereg

Mindig érdekelt, hogy mit tudunk megosztani egymással, talán ezért is írok. Hobbijaim: a kreatív írás és a mitológia, meg a főzés-sütés. Itt az előbbi kettővel ismerkedhettek meg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.