Rettenetes öngyilkosságok Saipanban

1945. augusztus hatodikán hajnal előtt Paul Tibbets megérkezett egy B-29-es bombázóval Japán területére, amelyet az anyjáról nevezett el Enola Gaynek. A Tinian-szigetről szállt fel és egyenesen Japánra indult. Ahogy az Enola Gay megérkezett egy japán város, Hirosima fölé, akkor elengedték a Little Boy nevű bombát, amely örökre megváltoztatta a világot. A világ első atombombájáról volt szó.

Az Egyesült Államok és Japán két egész hónapon keresztül harcolta a Mariana-szigetekért, amely körülbelül 40 ezer ember halálát okozta, ebből rengeteg civil öngyilkosságot követett el. A véres harcok 1944-ben kezdődtek el a szigetekért, amely stratégiailag nagyon fontos volt.
Két teljes napig egy amerikai hajó Saipan szigetét bombázta. Tizenöt hadihajót használtak, amely körülbelül 160 ezer lövést adott le a szigetre. 1944. június 15-én 8000 ezer katona szállta meg a szigetet. A harcok estig tartottak.

1-suicides-1050x600
Tizenhatodikán kétnapos csata kezdődött meg As Lito légteréjért, amelynek a végén a japánok feladták a területet. Ugyanabban az időben a japán haditengerészet tengeri harcokba kezdett, de ezzel is csak veszítettek. A japánok minden reményt elveszítettek, ezért Saipanba küldtek erősítést. Rengeteg japán katona a szigeten ragadt, Saito Yoshitsugu pedig tudta, hogy embereit egyenesen a halálba vezeti. Saito generális visszavezette Saipan hegységeibe katonáit, hogy könnyebben támadhassanak a rejtekről. Három fontos és borzalmasan véres csata zajlott le a hegyekben, amely több száz katona halálát okozta. A harcok heteken keresztül folytatódtak, az Egyesült Államok egyre többet és többet foglalt el a területből. Július hetedikén Saito generálisnak és megmaradt katonáinak nem volt hová menniük.

2-suicides-1200x578
Hajnalban tizenkét japán katona cipelte magával a vörös zászlót, mögöttük a megmaradt sérült sereg, néhányan még fegyvert sem voltak képesek magukkal vinni. Mögöttük pedig a Saipanon élő civilek haladtak. A csata 15 órán keresztül zajlott, amely 650 amerikai halálát vagy sérülését okozta, amíg 4300 japán halt meg.
Saipan ostorma ugyan véget ért, de ekkor fedezték fel az igazi horrort.
A japánok régóta tudták, hogy Saipan elveszett számukra, de a császár nem akarta elveszíteni a szigeten élő emberek támogatását. A II. világháború kezdetén 25 ezer japán lakos élt Saipan szigetén. A szigeten rengeteg rádiós jelentést és propagandát nyomtak az embereknek, hogy a császár hatása alá kerüljenek.
Június végére, amikor Saito és emberei mindent próbáltak megtenni, hogy megtartsák a szigetet, akkor Hirohito császára azt parancsolta a civileknek, hogy legyenek öngyilkosok. Ezért cserébe örök spirituális megváltást ajánlott a túlvilágon. A harcok közben a sziget északi részén az emberek elkezdtek öngyilkosságot elkövetni. A harcok végére 24 ezer japán katona halt meg, 5000 saját keze által. De ennél is rosszabb, hogy 22-25 ezer civil követett el öngyilkosságot.
Manapság a sziklák turista látványosságnak számítanak.

forrás: BlumHouse

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: