Régen a temetőkben piknikeztek az amerikaiak

Tudtátok, hogy nem is olyan régen csoportosan jártak piknikezni az emberek a temetőkbe? A 19. század során nagyon sokszor indultak az amerikaiak eszegetni a temetőkbe az egész Egyesült Államok területén. Nem csak almát majszoltak a sírok mellett, hanem ténylegesen kimentek a temetőkbe, hogy rendes pikniket tartsanak. A modern parkok még akkor nem léteztek, így a legjobban a temetők hasonlítottak erre.

A historic image of the Woodland Cemetery in Dayton, Ohio.

Daytonban, Ohio államban a viktoriánus korban a legtöbben a Woodland temetőt célozták meg családostul, míg New Yorkban Saint Paul temetőbe indultak szendvicses kosárral és pléddel felszerelve. Akkoriban lett igazán népszerű a temetőben evés, amikor is járványok ütötték fel a fejüket az országban. Sárgaláz és kolera söpört végig az országon, rengeteg gyerek meghalt tízéves kora előtt. A halál folyamatos látogató volt szinte az összes családnál, így a temetőkben olyan lett a hangulat, mintha az emberek az elhunytakkal is együtt tölthetnék az idejüket a megmaradt családtagok.

Sausages are served at a picnic at the Greve Cemetery in Hoffman Estates, Illinois.

A piknikezés és a pihenés az új temetői törvénynek is köszönhető volt, hiszen az amerikaiak és az európaiak is kiköltöztették a temetőket a templomkertekből, így az új helyszínek csodálatos kertek lettek a városon kívül. Érdekes, de ez akkoriban még újdonságként szolgált az embereknek.

Enjoying a book and a snack in a Lower Manhattan cemetery.

A temetőkben való étkezés azonban nem a viktoriánus korból ered. Guatemalában, Görögország bizonyos részein és Ázsiában is nagyon elterjedtek ezek a tradíciók. Azonban az Egyesült Államokban ez nem igazán tudott terjeszkedni, hiszen sokan borzalmas tevékenységnek bélyegezték. Főleg az idősebb generáció tagjai nehezményezték, hogy a fiatalok a temetőkben gyűlnek össze. Ennek ellenére sok helyen annyira elterjedt a tevékenység, hogy még a rendőrség is közbe akart avatkozni, hiszen a temetőkben egyértelműen sok lett a szemét: sörösüvegek, konzervdobozok hevertek mindenfelé.

A temetőkben tartott piknikek továbbra is népszerűek maradtak, de 1920-tól csökkent a népszerűségük. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően egyre csökkent a halálozás, és megjelentek a nyilvános parkok. Ráadásul napjainkra már sok temetőben megjelent az a szabály, hogy tilos piknikezni – már ha valakinek lenne kedve. Érdekes módon a szokás nem teljesen tűnt el az Egyesült Államokban. Sok migráns csoport hozta magával a kultúráját, akik néha-néha tartanak társas eseményeket a temetőkben. forrás: AtlasObscura

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.