Öt dolog a Coca-Cola és a Mikulás kapcsolatáról

Bevallom, hogy az előző cikk kapcsán teljesen lenyűgözött a tény, hogy a Mikulás és a Coca-Cola között ilyen szoros kapcsolat van, ezért úgy gondoltam, hogy megér ez egy részletesebb írást is az ünnepek közeledtével. Tudtátok, hogy 1931 előtt a Mikulás inkább magas, furcsa kinézetű manó volt? Thomas Nast ábrázolásában is a Mikulás inkább apró, manószerű figura volt. Nast harminc évig rajzolgatott Mikulásokat, és palástja színét folyamatosan alakította. De még más érdekes tények is vannak a Mikulásról és az ismert kóláról!

A Mikulás fontos szereplője a kóla reklámoknak a húszas évektől kezdve
A Coca-Cola 1920-ban kezdte a reklámozást. Főleg magazinokban jelentek meg a kóla képei, ekkor jelent meg az első Mikulása is. A harmincas években Fred Mizen festette meg a Mikulást, miközben kólát iszik. 

A Coca-Cola nagyban alakította a ma ismert Mikulást
1931-ben tervezők álltak neki, hogy megalkossák a tökéletes Mikulást. A cég Haddon Sundblomot kérte meg, hogy rajzolja meg a megfelelő alakot, így a Mikulás lassan emberi alakot öltött. Sokan mondjuk, hogy a Mikulás vörös kabátja is a Coca-Cola miatt van, bár korábban is szerepelt már ezekben a színekben. 1931-1964-ig a Coca-Cola reklámjaiban bemutatta a Mikulást, ahogy ajándékokat hoz és persze kólát iszik. A mostani Mikulás 1964-re érte el végleges formáját.

Az új Mikulás egy kereskedőn alapul
Sundblom egyébként modellt is használt a modern Mikuláshoz, aki egy barátja volt, Lou Prentiss, a nyugdíjazott kereskedő. Ez a férfi lett a modern Mikulás alapja. Az emberek egyébként nagyon szeretik a kólás Mikulást, így minden apró változást észrevettek rajta. Sok esetben levelet is küldtek a cégnek, hogy az öve nem megfelelően áll, esetleg nincs rajta gyűrű, így azonnal kérdezni kezdték, mi történt a feleségével. A festményeken látható gyerekek Sundblom szomszédjai.

1396380978321

A Mikulásnak új barátja lett 1942-ben
1942-ben jött a Sprite fiú, aki megjelent a Mikulás mellett a reklámokban a negyvenes, ötvenes években. Őt is Sundblom kreálta egyébként. Ő egyébként egy helyes kis manó.

bcbc4bf7690867db705eec2bb0828d57

A Mikulás mozgásba jött 2001-ben
2001-ben kezdett el a Mikulás mozogni is a reklámokban. A reklámot egy Oscar-díjas rajzfilmes, Alexandre Petrov alkotta meg.

forrás: Cocacolacompany.com

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.