Ördögi babák között

Rutinosnak mondhatom magam már horror filmek, és regények terén is, de egy-két dolog még mindig rám tudja hozni a frászt, a porcelán babák, és a festmények, főleg ha még mozognak is. Ebben a cikkemben adok egy kis történhorror3eti áttekintést a babákról. Ezzel talán megérthetjük, ha a filmben szereplő kislány talál egy babát a szoba padlója alatt, miért nem dobja ki egyből a kukába és gyújtja fel.

A porcelánbabák a 16. és 17. században jelentek meg Európában, a játékkészítés központjai Nürnberg és Párizs volt. Az első darabok még felnőtteket mintázott meg, csak később készült kislányokat mintázó játékok. Ahogy most is lehet kapni babaházakat, úgy a múltban is nagyban hasonló házakkal játszottak a lányok, mellyel az úri ház berendezését tanulták. Sokszor a saját házuk apró mását készítették el nekik.

A babák mindig fontos szerepet töltöttek be a lányok életében, mivel az édesanyjukat, vagy egy számukra fontos személyt utánoznak játék közben, a felnőtt nővé válás során ez egy fontos lépcsőfok. A babázásról a legtöbb embernek a kislányok jutnak eszükbe, de idősebbeknek is fontos lehet. Ez lehet egy hobbi is, hogy valaki nem bélyegeket gyűjt, hanem különböző porcelán babákat.

A BJD (ball-jonted doll), magyarul gömbízületes babák, Japánból indultak világhódító útjukra. Ezek a tévedés elkerülése miatt, nem gyerekeknek készültek. A nagyon aprólékosan kidolgozott babák testrészeit gumhorror2iszalagok tartják össze, így szabadon tudnak mozogni, és pózokba is beállíthatóak. A festéssel olyan hatást keltenek a készítőik, mintha tényleg bármelyik percben életre kelhetnek, és megfordítanák a fejüket, amíg nem nézünk oda, vagy egy nagy konyhakést vágnak a hátunkba.

A teljesség igénye nélkül felsorolok pár filmet, amit érdemes megnézni ebben a témában, ha még eddig nem láttátok: Démonok között, Annabelle, Halálos Hallgatás, Gyerekjáték.

Dohoczki Mate

Dohoczki Máté vagyok, 26 éves, és menthetetlenül horrorfüggő. Kipróbáltam már életem során szinte mindent, de egyszerűen nem tudok leszokni. Remélem egy olyan közösségbe kerültem, ahol megértenek, és elfogadnak. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: