Nera kalandjai (Samhain)

 
Legutóbb Aillil királlyal és a sídhek bosszújával foglalkoztunk. Mai bejegyzésünkben egy jellegzetesebben Samhain idejéhez kötődő történetet mutatunk be, ennek főszereplője Nera. Aillil király komoly jutalmat ajánl fel annak, aki elég bátor ahhoz, hogy egy vesszőből font pántot tegyen egy felakasztott ember lábára. Egyedül Nera az, aki vállalja a feladatot, bár hogy bátorság vagy inkább vakmerőség kell hozzá, az kérdéses. Mikor a férfi felteszi a vesszőből font pántot a holttestre, az feltámad, és vizet kér. Nera a hátára veszi az élőholtat, és elviszi egy házig, de hirtelen felcsapó lángok akadályozzák meg, hogy a házba lépjen. A következő háznál víz állja útját, végül a harmadiknál szerencsével jár. Az élőhalott itt három kupa vizet iszik, majd az utolsó kortyokat a lakókra köpi, és ezzel megöli őket.
Halloween pumpkins
 
Nera visszaér az udvarba, de a palotát lángokban találja, és társainak lefejezett holtteste fogadja. A levágott fejek keresésére indul, és eljut Cruachan barlangjába, ahol egy sídhe nő elmondja neki, hogy csupán látomása volt arról, hogy mi lehetséges. A mészárlás csakugyan meg fog történni, de csak a következő évben Samhain éjszakáján, amennyiben Aillil és Medb harcosai nem rombolják le Cruachan dombját és nem győzik le a sídhek seregét.
 
Medb és Aillil udvarába rohan a hírrel, de döbbenten tapasztalja, hogy észre sem vették a távozását. Nera még visszamegy a dombhoz, és elviszi magával a nőt, aki felhívta a figyelmet az eljövendő eseményekre, mielőtt még a Medb és Aillil által hívott Fergus mac Roich elpusztítaná Cruachan dombját.
 
A történet egyes variációiban Nera egy nyarat tölt a tündérdombban, és történetének bizonyítására nyári virágokat hoz a hitetlenkedő Medbnek és Aillilnek.
 
Forrás: Samhain Myths
írta: Sereg Gitta

Gitta Sereg

Mindig érdekelt, hogy mit tudunk megosztani egymással, talán ezért is írok. Hobbijaim: a kreatív írás és a mitológia, meg a főzés-sütés. Itt az előbbi kettővel ismerkedhettek meg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.