Morena (szláv mitológia)

Morena szláv istennő (lengyel elnevezése: Marzanna), akit általában az évszakok változásával, specifikusan a tél eljövetelével, tágabb értelemben a halállal azonosítanak. Egyes szláv országokban még mindig ünneplik Morena évenkénti uralkodásának végét, ilyenkor egy Morenának felöltöztetett bábut dobnak vízbe.
Forrás: epika.org
 
Nevének eredete vitatott, a latin ’mors’ (’halál’) szóval hozzák összefüggésbe, de akad olyan elképzelés is, ami nevének eredetét a szláv (mora, moroi), illetve germán folklór (mare, mara) a rémálmok és az alvás közbeni bénulás tekintetében felelősségre vonható lidércében látja. Sok esetben a lidérc alakja összefonódik Morena alakjával: éjszakánként tér be az emberek otthonába, hogy kínozza őket. Különösen a gyermekeket bántja szívesen, hatására elgyengülnek, alig bírnak lélegezni. Jellemző néphit továbbá, hogy Morena látogatása teszi a lányokat bujává. Akárhogy legyen is, az mindenképpen megállapítható, hogy Morena tisztelete év ciklikusságának felismerésében gyökerezett.
Forrás: epika.org
Forrás: Pinterest
 
A mitológia szerint Morena Chernobog felesége, általában a telet, illetve a holdat kötik hozzá, esetenként a varázslatokat is (ezért hozzák sok helyen összefüggésbe a görög Hekaté alakjával). Bizonyos keleti szláv területeken azonban a nők által végzett munkák, illetve a termékenység is hozzá tartozik. Bár az év minden szakában meglátogathatja a halandókat, mégis télen a legerősebb, és gyermekek, illetve félelemben élő felnőttek életét követeli.
Jellemzően háromféle ábrázolása ismert: az első esetben Morena fiatal, szőke vagy fekete hajú lány alakját viseli, bőre fehér, a második az, amikor farkasfogai és karmos keze van, harmadik ábrázolásmódjában csúnya, vénséges boszorkány.

Forrás: Tumblr
Bár Morena nem tűnik egy különösebben kedves istennőnek, és a jóindulat valóban messze áll tőle, megjelenésére jellemző, hogy csak azokra sújt le, akik félnek tőle: ezekben az esetekben farkasszerű lénnyé változik, viszont a bátraknak még szerencsét is hozhat.  Egyes történetekben a tél múlásával a gonoszsága is elhalványul, ilyenkor gyönyörű nő alakját ölti magára, és férfiakat csábít el, az igaz szerelmet keresi, de sose találja.
Egy változat szerint Morena egyszer már megtalálta az igaz szerelmet, ikertestvérével, Jarilóval, ám mikor a férfit meggyilkolták, beleőrült az elvesztésébe.
Ezeknek az információknak a birtokában talán nem meglepő, ha alakja a halál, a szomorúság, az emlékezés, és az újjászületés szimbóluma.
írta: Sereg Gitta
 
 Forrás: epika.org, Tumblr

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: