Morena (szláv mitológia)

Morena szláv istennő (lengyel elnevezése: Marzanna), akit általában az évszakok változásával, specifikusan a tél eljövetelével, tágabb értelemben a halállal azonosítanak. Egyes szláv országokban még mindig ünneplik Morena évenkénti uralkodásának végét, ilyenkor egy Morenának felöltöztetett bábut dobnak vízbe.

Nevének eredete vitatott, a latin ’mors’ (’halál’) szóval hozzák összefüggésbe, de akad olyan elképzelés is, ami nevének eredetét a szláv (mora, moroi), illetve germán folklór (mare, mara) a rémálmok és az alvás közbeni bénulás tekintetében felelősségre vonható lidércében látja. Sok esetben a lidérc alakja összefonódik Morena alakjával: éjszakánként tér be az emberek otthonába, hogy kínozza őket. Különösen a gyermekeket bántja szívesen, hatására elgyengülnek, alig bírnak lélegezni. Jellemző néphit továbbá, hogy Morena látogatása teszi a lányokat bujává. Akárhogy legyen is, az mindenképpen megállapítható, hogy Morena tisztelete év ciklikusságának felismerésében gyökerezett.

A mitológia szerint Morena Chernobog felesége, általában a telet, illetve a holdat kötik hozzá, esetenként a varázslatokat is (ezért hozzák sok helyen összefüggésbe a görög Hekaté alakjával). Bizonyos keleti szláv területeken azonban a nők által végzett munkák, illetve a termékenység is hozzá tartozik. Bár az év minden szakában meglátogathatja a halandókat, mégis télen a legerősebb, és gyermekek, illetve félelemben élő felnőttek életét követeli.
Jellemzően háromféle ábrázolása ismert: az első esetben Morena fiatal, szőke vagy fekete hajú lány alakját viseli, bőre fehér, a második az, amikor farkasfogai és karmos keze van, harmadik ábrázolásmódjában csúnya, vénséges boszorkány.

Bár Morena nem tűnik egy különösebben kedves istennőnek, és a jóindulat valóban messze áll tőle, megjelenésére jellemző, hogy csak azokra sújt le, akik félnek tőle: ezekben az esetekben farkasszerű lénnyé változik, viszont a bátraknak még szerencsét is hozhat.  Egyes történetekben a tél múlásával a gonoszsága is elhalványul, ilyenkor gyönyörű nő alakját ölti magára, és férfiakat csábít el, az igaz szerelmet keresi, de sose találja.
Egy változat szerint Morena egyszer már megtalálta az igaz szerelmet, ikertestvérével, Jarilóval, ám mikor a férfit meggyilkolták, beleőrült az elvesztésébe.
Ezeknek az információknak a birtokában talán nem meglepő, ha alakja a halál, a szomorúság, az emlékezés, és az újjászületés szimbóluma.

írta: Sereg Gitta

Forrás: epika.org, Tumblr

Gitta Sereg

Mindig érdekelt, hogy mit tudunk megosztani egymással, talán ezért is írok. Hobbijaim: a kreatív írás és a mitológia, meg a főzés-sütés. Itt az előbbi kettővel ismerkedhettek meg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.