Milyen skizofrénnek lenni?

Stuart Baker-Brown először 1991-ben tapasztalt meg paranoid-skizofrén epizódokat. Ekkor Oroszországban élt, és látta a szocializmus összeomlását és a tüntetéseket is. Egyik éjjel csengett a telefon Baker-Brown hotelszobájában. Egy dühös idegen volt a vonal túlsó végén, oroszul ordítozott vele. Meggyőzte a férfit, hogy a KGB figyeli őt. Még ma is úgy gondolja Baker-Brown, hogy lehetséges, hogy figyelte a KGB. Végtére is ritka külföldi volt, aki nem hagyta el az országot, és még az utcai tüntetéseken is részt vett. De amikor visszatért Londonba, akkor se tudta lerázni magáról a paranoiát.

Úgy érezte, hogy követik London utcáin. Egyszer egy férfi nekiütközött a vállának és ezt mondta neki: Figyelj magadra, testvér. Máskor egy telefonfülkében volt, és észrevett valakit, aki képeket készít róla. A félelem és a szorongás átvette az irányítást élete felett. Baker-Brown minden éjszakát rettegésben töltött lakása egyik sarkában. Ráadásul úgy érezte, hogy fizikailag is beszippantja a saját elméje. 
A férfit hamarosan skizofréniával diagnosztizálták, de ez nem jelentett feloldozást. El kellett fogadnia, hogy nem tud dolgozni, és hogy ez a betegség örökre vele marad. Az orvosok elmondták neki, hogy másokra is veszélyt jelenthet, esetleg magát is bánthatja, amely teljes kétségbeesésbe taszította.

z_p-35-Is
Mindenki másképp éli meg a pszichotikus betegségeket. De Baker-Brown stigmatikus diagnózisa sajnos nem egyéni eset. Egy Kalifornia államban tanító jogi professzor elmondta, hogy ő is a kórházban találta magát egy pszichotikus epizód után. Olyan hang jött ki a szájából amit még sohasem hallott: morgás, ordítás és rettegés hangjai. A nő soha életében nem bántott még senkit, de órákat töltött a kórházi ágyra szíjazva. Ezt nem tartotta helyesnek,  a pszichiátriák ezt túl sokszor alkalmazták, sok esetben nem megfelelően. 
A társadalom szerint a skizofrénia kéz a kézben jár az erőszakkal. Azonban a valóság az, hogy ritka a kapcsolat, persze volt már hasonló példa. A legtöbb esetben a skizofrének egyáltalán nem erőszakosak. Akkor fordulhat elő, hogyha a betegség droghasználattal is jár együtt. Ezért szomorú Baker-Brown esete is, akit teljesen letörtek az orvosok. 

schizophrenia_from_drugs
De akkor milyen is skizofrénnek lenni? Sok esetben az emberek hallucinációkat, érthetetlen beszédet, katatón viselkedést tapasztalnak, kevés érzelmük van és nem igazán beszélnek. Ez igen erős hatással van a beteg hétköznapi életére. Nehéz belelátnunk a skizofrének fejébe, ezért a gyógyítás sem egyszerű. Sok tünet igazán rémisztő a kívülállóknak és a betegnek egyaránt. A legnehezebb különválasztani az igazi gondolatokat a tévesektől.  De szerencsére sokuknak lehetséges a visszatérés a hétköznapi életbe gyógyszerekkel és segítséggel. 

forrás: MindUnleashed

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.