Mielikki – az északi istennő

Mielikki a kereszténység előtti időkben népszerű északi istennő. A finn mitológiában szerepel, ami mutat rokon vonásokat az észt, illetve a környező balti, illetve skandináv népek mitológiájával.  Bizonyos történeteik gyökerét a korábbi időkben kell keresni: hiszen egyes történetek, igaz más formában felbukkannak a finnugor nyelvcsaládba tartozó más népek fennmaradt meséiben, hiedelmeiben.

Mielikki rengeteg versben és mítoszban szerepel változatos formában: hol a felesége, hol pedig menye Tapiónak, aki az erdő istene. Mielikki a finn mítoszokban az erdő és a vadászat istennője, illetve fontos szerepet játszik a medve teremtésében (a medve a pogány finnek körében félelmetes hírben állt, és isteni eredetű lényként tisztelték). Mielikkit jóságos nőként ábrázolják, aki törődik a fészkükből kihullott madárfiókákkal, ő az, aki meggyógyítja a sebesült állatokat, kihúzza a talpukba ragadt tüskéket. Gondoskodik az erdőről, az erdőben élő lényekről. A csapdába szorult állatokat Mieliki szabadítja ki, és ő az, aki a párzási rituálék idején szerzett sérüléseiket meggyógyítja.


Az erdei élőlények mellett azonban az emberekkel is törődik, jól ismeri a gyógynövényeket és helyes használatukat. Jó szándékú és segítőkész, ha megkérik rá. Neve a régi finn nyelvből eredeztethető: a ’mielu’ szó szerencsét jelent.
A Kalevalában többször is szerepel: a hős Lemminkainen imádságot, aranyat és ezüstöt ajánl fel neki és Tapiónak, hogy befoghasson egy mágikus erőkkel bíró jávorszarvast. Másodszor imával késik, hogy védelmezze az erdőben legelő marhákat. Mielikki segítségét kérték, ha kisebb állatokra vadásztak, vagy bogyókat és gombákat gyűjtöttek. Mielikki fontos istennő lehetett, hiszen az akkori ember számára az erdő jelentette a legnagyobb élelemforrást.

Gitta Sereg

Mindig érdekelt, hogy mit tudunk megosztani egymással, talán ezért is írok. Hobbijaim: a kreatív írás és a mitológia, meg a főzés-sütés. Itt az előbbi kettővel ismerkedhettek meg.

One thought on “Mielikki – az északi istennő

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.