Mi a különbség a skizofrénia és a többszörös személyiségzavar között?

A múlt héten nagyon tetszett nektek a cikkünk, amelyben lerántottuk a leplet, hogy mi is a különbség a pszichopaták és a szociopaták között. Ezen a héten szeretnénk eloszlatni egy tévhitet mely szerint a skizofrénia és a többszörös személyiségzavar egy és ugyanaz.

Nagyon gyakran keverik a skizofréniát a többszörös személyiségzavarral. Sokan úgy gondolják, hogy a kettő egy és ugyanaz, pedig két teljesen különálló betegségről beszélünk.
A skizofréniának sokszor van biológiai háttere is, a hajlam öröklődik. A férfiaknál általában a húszas évek elején alakul ki a betegség, amíg a nőknél a húszas és harmincas években. Nagyon ritkán jelentkezik már gyermekkorban is.

A skizofrének hallucinációkat tapasztalnak, sokszor hallanak vagy látnak dolgokat, amelyek nincsenek ott. Nem tudják megkülönböztetni a valóságot képzelgéseiktől. Néha olyanokat képzelnek, hogy ők Isten fiai, esetleg démonokat látnak maguk körül. Azonban olyan egyszerű tüneteik is vannak, hogy nem tudnak koncentrálni, gondolkodásuk zavarossá válik. Sok esetben ez teljesen lehetetlenné teszi funkcionálásukat a társadalomban. Néha azt is hihetik, hogy a hangok bántani akarják őket, ezért veszélyessé válhatnak környezetükre, sokszor saját magukra is. De vannak olyan skizofrének is, akik szinte teljesen normálisan viselkednek.

A többszörös személyiségzavar általában nem genetikai tényező függvénye. Sokkal inkább traumák során alakul ki. Ilyenek lehetnek a fizikai és szexuális bántalmazás a gyermekkorban. A beteg újabb személyiségeket alakít ki, hogy képes legyen megküzdeni a traumával. Emellett nagyon általános náluk a depresszió és az önbántalmazás. A betegség persze sokkal ritkább annál, mint amennyiszer megjelenik a filmvásznon.

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

One thought on “Mi a különbség a skizofrénia és a többszörös személyiségzavar között?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.