Mi a különbség a pszichopaták és a szocipaták között?

Szociopata, pszichopata, sorozatgyilkos. Vegyük őket egy kalap alá vagy mégse? Mai cikkünkben bemutatjuk, hogy mi is a különbség közöttük!

Sokszor összekeverjük a szociopata és pszichopata kifejezéseket, azonban egyáltalán nem moshatóak össze egymással.
A hasonlóság az, hogy a pszichopaták és a szociopaták híján vannak az erkölcsi iránytűknek. Általában nem képesek mások érzéseivel azonosulni, nem képesek empátiát érezni, így igen nehezen illeszkednek be a társadalomba. Természetesen nem lehet itt sem tökéletes diagnózisokat felállítani, nincsenek olyan pszichopaták, akik pontosan megfelelnek a terminusoknak.

A pszichopatát általában olyan emberekre használjuk, akik valahogyan veszélyesek a társadalomra, átlépték a határvonalat viselkedésükkel. Sokszor gyilkosok, iskolai lövöldözők, esetleg manipulatívak a környezetükben élő emberekre. Félreértés ne essék, nem minden pszichopata sorozatgyilkos, azonban sok esetben megkeserítik a velük élő emberek életét. Ők azok, akik gyerekkorukban állatokat csonkítanak, csak hogy megnézzék, mi történik. Nem tudnak a másik fejével gondolkozni, nem élik át az érzéseket, éppen ezért lehetnek veszélyesek az emberekre. Sokszor a családjuknak okozzák a legnagyobb fejtörést.
A pszichopaták kialakulásánál nagyon fontos a genetikai faktor. A pszichopaták elviekben így jönnek a világra, van biológiai háttere is furcsa személyiségüknek. Nagyon fiatalkorban észre lehet venni viselkedésükben a rendellenességeket.

A szociopatáknál sokkal fontosabbak a környezeti tényezők. Ők sokszor rideg, érzéketlen, esetleg bántalmazó légkörben nőnek fel, amely képtelenné teszi őket az érzelmek megértésére.
A pszichopaták a legtöbb esetben karizmatikusak, intelligensek, sőt megnyerőek, ez jelenti a legnagyobb veszélyt. A szociopaták viszont nehezen beszélnek nyilvánosság előtt, könnyen felidegesíthetőek, gyorsan dühösek lesznek. Ők azok, akik kevésbé esélyesen gyilkolnak meg, azonban semmiképpen sem hívnád el őket a házibulidba. A pszichopaták viszont annyira bájosak sokszor, hogy először velük szeretnél összebarátkozni.

forrás: KnowLedgeNuts

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

2 thoughts on “Mi a különbség a pszichopaták és a szocipaták között?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.