Mi a különbség a női és férfi pszichopaták között?

Ha pszichopatákról jön fel a szó, akkor a figyelmünk egyértelműen csak a férfiak felé irányul. Azonnal fel tudunk sorolni pár férfi pszichopatát, például ott van Ted Bundy, Jeffery Dahmer, John Wayne Gacy, csakhogy párat említsünk. De mi a helyzet a nő pszichopatákkal? Létezik egyáltalán ilyen jelenség? És ha igen, miben is különböznek a férfiaktól?

A pszichopaták körülbelül egy százalékát jelentik a populációnak. A statisztikák szerint a börtönökben a szám természetesen jóval magasabb, körülbelül 20-25 százalék. Annak ellenére, hogy többségük férfi, léteznek női pszichopaták is. És a hiedelmek ellenére nem minden pszichopata követ el gyilkosságot. A legtipikusabb pszichopata védjegy a kockázatvállaló viselkedés, kevés empátia és impulzivitás. A Hare tesztsor 20 elemet tartalmaz, amely igaz a pszichopatákra. A tesztben benne van a bűntudat hiánya, a megbánásra való képtelenség, a parazita életmód és grandiozitás érzése. A teszten egyébként 30 pontot kell elérni, hogy valaki pszichopata lehessen, de a női pszichopaták nem szokták elérni a harminc pontot. Érdekes módon a női és férfi pszichopaták között hatalmas különbségeket találtak.

Férfi pszichopaták:

  • manipulációval érik el, hogy ők irányítsanak
  • sokszor erőszakosan viselkednek
  • a fizikai erőszak számukra normális
  • okosak és nagyon elbűvölők

Női pszichopaták:

  • flörtölnek, hogy manipulálják az áldozatukat
  • inkább elmenekülnek, ha szorult helyzetbe kerülnek
  • önmagukat bántják, hogy manipuláljanak másokat
  • a szociális kirekesztéssel büntetnék

Így mondhatjuk, hogy a női pszichopaták különböznek a viselkedésükben, a kapcsolati mintáikban, a mögöttes pszichés gondokban és a szociális normák terén is.

A női pszichopaták mindent bevetnek, hogy elérjék a céljukat, de ritkán agresszívak, ennek ellenére manipulálják az áldozatukat. A nők inkább flörtölnek, és inkább verbálisan, mint testileg agresszívak. A kapcsolatokat fegyverkét használják. Ráadásul a női pszichopatákra a grandiozitás sem jellemző. A promiszkuitást és a szex mindig be van vetve náluk. A női pszichopaták általában szociális és pénzügyi előnyöket akarnak nyerni.

A női pszichopaták tehát nem kerülnek olyan sűrűn börtönbe, mint a férfiak. Ennek ellenére ismerünk pár sorozatgyilkos nőt is, akik mind közép- vagy felső osztálybeliek, fehérek és magasan képzettek. Még egy érdekes adalék, hogy a férfi pszichopaták ismeretleneket szeretnek gyilkolni, amíg a nők mindig ismerik az áldozatot. Sőt, az esetek kétharmadában ismerik is az áldozatot, a harmadik harmadban a partnerüket gyilkolják meg, és hajlamosak a saját gyerekeik ellen fordulni. A férfiak javarészt dühből gyilkolnak, amíg a női pszichopaták inkább a pénzért.

female psychopaths behaviors

Kérdés, létezik-e erre valamiféle terápia? A tanulmányok java része azt sugallja, hogy nem, azonban a nőkkel kapcsolatban több a remény. Elsőként jobb, ha kivesszük az egyenletből a drogfüggőséget, a pénzt és a bűnözést, és folyamatosan figyeljük az egyént. Talán némi megfigyeléssel megelőzhető a kriminalizálódás egy része.

forrás: learningmind.com

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.