megtörtént? – Bevezetés

 

Mindenki találkozott az internetes barangolásai során személyes beszámolókkal olyan megmagyarázhatatlan esetekről.  Csak hogy hozzunk egy példát:

Megkockáztatom, a többség hallott már a redditről, de azok kedvéért, akik nem, egy pár szót róla: egy közösségi weboldalról van szó, egyfajta fórumról, ahol a regisztrált felhasználók létrehoztatnak alfórumokat (későbbiekben subreddit) minimális megkötésekkel.

Az egyik ilyen híresebb subreddit például az r/nosleep, ahol amatőr és kevésbé amatőr kreatív emberek adják közre creepypastáikat, vagy egyéb rémisztő műveiket. Ezek közül már jó párral lehetett találkozni a Bizzariumon.

Amiről viszont szó lesz az az r/paranormal.  Ez a subreddit arra célra jött létre, hogy az emberek megoszthassák azon paranormálisnak tartott élményeiket, amikre képtelenek magyarázatot találni. A fórum alapszabálya, hogy kizárólag igaz történetek kerülhetnek fel.

Öröm az ürömben, hogy a posztok túlnyomó többsége körülbelül kimerül abban, hogy „lépteket hallottam a lépcsőn, pedig a házban nem volt senki rajtam kívül”, „láttam egy árnyat elsuhanni az ablak előtt, amikor nyolcéves voltam” vagy „az öt éve halott rokonom meglátogatott álmomban, és megmondta hol a távirányító, amit két napja nem találok”.  Ezek kétségkívül félelmetes vagy éppen csodálatos élmények lehettek azok számára, akivel megtörténtek, de a szórakoztatási faktoruk elenyésző.

Viszont a maradék között előfordulnak olyanok, amik figyelemre tarthatnak igény. Ezeknél borzalom belegondolni, hogy mit élhetett át az az ember, akivel megtörtént.

Persze, messziről jött ember azt mond, amit akar. Természetükből adódóan ezeknek a történetek a hitelességét pedig lehetetlen ellenőrizni. Így ezeknél a történeteknél három lehetőség van:

  1. Trollok írták őket, akik átlagon felüli képzelőerővel rendelkeznek, de szűkösnek érzik a lehetőségeket, amik abban rejlenek, hogy a történeteiket egyszerű creepypastaként adnák közre. Tehát ott tartunk, mint az ócska horrorfilmek előtt feltűnő „megtörtént események alapján” felirat. Ez esetben a közreadó tisztában van vele, hogy amit közread az kitaláció
  2. A második lehetőség, hogy valamilyen teljesen természetes eseményt értettek félre például az ablak előtt a szél elfúj egy műanyagzacskót, amibe ők emberi alakot vélnek felfedezni, vagy ugyanennek a minősítette esete, hogy némi tudatmódosító szer is közre játszik. Esetleg valamilyen pszichotikus epizódjuk volt. Ezek a pszichotikus epizódok az emberek 7,2%-ánál fordulnak elő. Ide tartoznak például a vizuális vagy auditív hallucinációk, nem jelentenek feltétlenül mentális betegséget, hanem egy aféle rövidzár az agyban. És persze nem zárhatjuk ki, hogy az illetőnek valóban mentális betegsége van, legyen az például skizofrénia vagy poszttraumás stressz. Ebbe a második kategóriába tartozik az, ami csak a posztoló fejében történt meg.
  3. A harmadik kategória az, amit eddig kerülgettünk, de kizárni nem tudjuk: valóban történt valami, amit nem tudunk megmagyarázni.

Hogy az ezek után következő történetek melyik kategóriába tartoznak, mindenki eldöntheti magának. A mi dolgunk nem a tudomány, hanem a szórakoztatás. Így pedig elégedjünk meg azzal, hogy a víz kiver az olvasásuk közben.

ScapeGoat

-

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.