Malleus Maleficarum (Boszorkánypöröly)

A Malleus Maleficarum (magyarul: Boszorkánypöröly) alapmű a boszorkányüldözők számára. Maga a könyv 1487-ben jelent meg. Két írója Heinrich Kramer és Jacob Sprenger, mindketten a dominikánus rend elhivatott szerzetesei, és az inkvizíció tapasztalt és félt tagjai voltak.
Céljuk ezzel nem volt más, mint annak bizonyítása, hogy boszorkányok márpedig léteznek, és egyúttal boldogan nyújtottak útmutatót is ahhoz, milyen módon lehet azonosítani, megfelelően kihallgatni a boszorkányokat.
A közvélekedés szerint a katolikus egyház betiltotta először a művet, ám ez nagy valószínűséggel állíthatóan tévedés. A Malleus Maleficarum 1487-ben jelent meg, az egyház által betiltott, indexre tett művek listája azonban 1559-ben jelent meg. A tévedés abból eredhet, hogy Heinrich Kramert (aki Insitoris néven is ismert) 1490-ben az Inkvizíció elmarasztalta.
VIII. Ince pápa boszorkánybullájával kezdték a könyvet, így azt a benyomást nyújtották, hogy a könyv teljes mértékben élvezi a pápa támogatását. A Malleus Maleficarum három részre tagolható, az elsőben részletezik a boszorkányok által folytatott istentelen tevékenységeket  (itt olyan kérdésekkel találkozhatunk, minthogy az ördöggel bujálkodnak-e a boszorkányok, képesek-e varázslattal gyűlöletet vagy szerelmet ébreszteni a férfiakban), a második részben bemutatják a boszorkányság működését, illetve vallási gyógyírt kínálnak arra, hogyan lehet megsemmisíteni az erejüket. Az utolsó részben foglalkoznak azzal, hogyan kell a boszorkánypereket lefolytatni, milyen vallatási technikákat, próbákat érdemes alkalmazni (például: mi a teendő akkor, ha a vádlott csak tagad és tagad).
írta: Sereg Gitta
Forrás: malleusmaleficarum.org

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.