Magyarázat a kísértethangok jelenlétére

A kísértetek, démonok és egyéb természetfeletti lények, gondoljunk csak a régi idők mitológiai rémeire, az emberi civilizációk kezdetétől velünk vannak. Mai napig számos hívőjük akad, különösen népszerűek mai napig a szellemlények, ráadásul a modern fantáziát egyre inkább a földönkívüli civilizációk izgatják.
Egyes emberek nemcsak hisznek bennük, hanem mindenfajta szokatlan, vagy éppen megmagyarázhatatlan történéseket tulajdonítanak nekik. Azonban a kutatók vélekedése szerint ezekre a különös eseményekre azonban elképzelhető, hogy nemcsak a paranormális adhat magyarázatot.
Brit tudósok arra jutottak, hogy például: kísértetjárás észlelésekor az emberek lényegében eltorzult hallási ingereket próbálnak értelmezni és kontextusba helyezni. Ismert tény, hogy az emberi fül egy bizonyos frekvencia fölötti (20 Hertz) hangokat képes meghallani, azonban az alacsonyabb frekvenciájú hanghullámok lehetnek ránk hatással, annak ellenére, hogy nem tudjuk érzékelni azokat. A 7-19 Hertz frekvencia közötti hanghullámok hatására a dobhártya rezegni kezd és hallás élménye nélkül küld jelzést az agyba, és ez a jelzés félelemmé, illetve pánikká kódolódhat át.
 
Hogy miért is jogos a félelmünk az infrahangoktól? Az erős, tengeri hullámzás, a közelgő földrengés, illetve tűzhányók mind füllel nem hallható rezgéseket bocsát ki, így talán nem csoda, ha a szervezetünk képes bizonyos szinten észlelni, és rettegéssel válaszol. Ez a felfedezés talán nem meglepő, ha korábban olvastunk már állatokról, akik képesek voltak szökőár, földrengés vagy vulkánkitörés előrejelzésére (például a macskák ilyen esetekben, sőt háborús időszakban a bombázók érkezése előtt már nyugtalanok és menekülnek).
Természetesen infrahangokat nemcsak közelgő természeti katasztrófák okozhatnak, hanem meghibásodott elektronikai berendezéseink is. Ez a tudományos magyarázat elfogadható indokot kínál arra is, hogy a kísértetjárta házakban miért nemcsak a lakók tapasztalnak különös dolgokat és rémülnek meg olykor ok nélkül, hanem házi kedvenceik is szokatlanul viselkednek. 
 
Forrás: Mysterious Universe

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.