Lógó koporsók

A temetkezési szokások a nyugati világban eléggé egyértelműek. A földbe temetés és a hamvasztás a két elfogadott formája annak, hogy valakit örök nyugalomra helyezzenek. Azonban más kultúrákban bizony másféle módok is elfogadottak voltak, olyanok, amik a mai ember számára félelmetesek is lehetnek. 

Az egyik ilyen szokás a lógó koporsókhoz kapcsolható, ami az egyik legősibb temetkezési rituálé Kelet- és Délkelet-Ázsia régióiban, azaz Kína, a Fülöp-szigetek és Indonézia területén. A koporsókat általában kivájt fatörzsekből készítették és ember által kialakított barlangokba helyezték el őket, a hegyek oldalában. Nagyon sok ilyen helyszín kibírta az idő próbáját, és a mai napig megtekinthető Ázsia keleti részein. Például Gongxian, Sichuan tartományban

The coffins were normally made from hollowed-out trunks of trees and placed into man-made caves on the faces of steep hills, or onto horizontal wooden beams that were built on mountainsides. Many of them have withstood the test of time and can still be seen in the remote mountains of Eastern Asia, such is the case in the county of Gongxian, Sichuan Province, southern China, where a great number of hanging coffins are located.

Ezek a lógó koporsók a Bo népcsoporthoz tartoznak, akik 1660 óta eltűntek a föld színéről, ugyanis a Ming Dinasztia meggyilkolta őket, úgy tűnik, hogy ez a különleges temetkezési mód is kihalt a Bo emberek eltűnésével.
Több, mint negyven lógó koporsó található Gongxian hegyei között is. A legutolsókat valószínűleg az 1500-as években helyezték el. Manapság nagyon fontos kulturális jelentőséget tulajdonítanak ezeknek, az archeológusok próbálják megőrizni őket. Sajnos, sok koporsó már leesett a hegy oldaláról.

Nem értik ezen érdekes temetkezési mód összes aspektusát. Néhány történész úgy gondolja, hogy a Bók azt akarták, hogy a halottaik közelebb legyenek az istenekhez, és ezen módon könnyen elérhették őket. A helyi legenda szerint a lógó koporsóban nyugvó emberek lelke örökre meg van áldva.
Ezek mellett még Quibei tartományban is találhatunk lógó koporsókat, amelyek egy ember vájta barlang mellett nyugszanak.

forrás: VintageDiaries

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.