Lilith, a vámpírok anyja

Szinte minden kultúrában megjelennek a vámpírok, de nem mindegyik illeszkedik tökéletes a Dracula sztereotípiához. Például maga Lilith sem, aki az anyja és a királynője lett az éjjeli teremtményeknek. Lilith igazán félelmetes szörnyeteg és igazi csábító is egyben, aki férfiak vérét szívja, ezzel betegségeket, vetélést, terméketlenséget, erotikus álmokat és rémálmokat hoz mindenkire.

A legtöbb történet Lilithről még a zsidó mondákból ered. Az alaptörténet szerint Lilith Ádám első felesége volt, akit ugyanakkor és ugyanabból a porból hozta létre Isten, mint Ádámot. Lilith bőven egyenlőnek látta magát Ádámmal, ezért nem vette fel az alárendelt szexuális szerepet, megátkozta őt, amikor Ádám visszautasította az egyenlőséget. Ezért Lilith elmenekült a Vörös tengerhez, démonokkal hált és naponta 100 gyermeket hozott a világra.
Isten három angyalt küldött Lilith után egy üzenettel, hogy meg fogja gyilkolni démoni gyermekeit, hogyha nem tér vissza Ádámhoz. Lilith visszautasította az ajánlatot: megátkozta az angyalokat, így örökre kiűzetett a Paradicsomból. Így Istennek csak egy férfija maradt, így kölcsönkérte Ádám bordáját, és megalkotta Évát, csak hogy Lilith még inkább kiakadjon. Lilith háborút hirdetett az emberiség ellen, megígérte, hogy gyermekeket fog ölni, férfiakat fog kínozni, és elpusztítja a nőket.


De hol is van a kapcsolat a vámpírokkal? Lilith célja az volt, hogy elcsábítsa a férfiakat éjszaka, ellopja a spermájukat és így még több démongyereket hozzon létre. De emellett sok esetben a vérüket is kiszívta, hogy még erősebb legyen, majd megölte áldozatait. Emellett Lilith halhatatlan is, hiszen nem evett a tiltott gyümölcsből, mint Ádám és Éva.
Lilith igen nagy félelmeket okozott az emberek körében. Szerzetesek sok esetben nemi szervükkel a kezükben aludtak, egy keresztet téve oda, hogy elűzzék őt. A terhes nők sokszor amuletteket viseltek az angyalok nevével, hogy megvédjék magukat az átoktól.
Lilith kinézete a legtöbb esetben nem emberi. Szárnyai vannak és néha oroszlánfejjel ábrázolják. Az elmúlt száz évben viszont egyre inkább emberi külsővel jelenik meg a festményeken. Összekapcsolják őt a baglyokkal és a kígyókkal is.
Lilith nem csak a zsidó mitológia része. Feltűnik az iráni, babiloni, mexikói, görög, arab, angol, német, ázsiai és indián legendákban is.
Érdekesség, hogy sok feminista Lilithet az egyenlőség szimbólumának látja, hiszen ő megtagadta, hogy Ádám alá rendelődjön. A feministák persze elsiklanak a vámpír, babaölő dolgok felett, szerintük ez Lilith bemocskolására tett kísérlet.

forrás: modernnotion

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.