A legfurcsább halál: a spontán öngyulladás

Képzeld el, hogy egyedül ülsz otthon. Egyedülálló idős ember vagy, aki szinte magányosan élte le az életét. Kicsit elhíztál, nem nagyon mozogsz, a családod nem látogat, ami lehet még jó is, mert a kis lakásodba egyébként se férne el sok vendég. Sajnos elég sokat iszol, senki sem foglalkozik veled. Már ez a történet éppen eléggé lehangoló lenne, de a legérdekesebb az, hogy ilyen körülmények között fordul elő leginkább a spontán öngyulladás esete is.

A spontán öngyulladás az egyik legmegmagyarázhatatlanabb jelenség. Minden egyes esetnél kizárható volt, hogy a gyulladás oka egy másik tárgy legyen, ennek ellenére sokan állítják, hogy nincs is ilyen jelenség. A legérdekesebb az, hogy csak magányos emberek szoktak felgyulladni maguktól.
Minden spontán öngyulladás nagyon érdekes. Az áldozatokat általában hamuvá porladva találják meg, miközben ezek magasabb hőmérsékletet kívánnának meg, mint egy általános lakástűz. Néha a testekből megmarad egy kéz, esetleg egy láb, néha teljesen érintetlenül. Hogyha egy testet felgyújtasz, akkor esély sincs arra, hogy bármely testrész sértetlen maradjon. Ráadásul, hogyha valaki fel akarná gyújtani saját magát, akkor a környezetében lévő bútorok is felgyulladnak, de ezekben az esetekben sem.

SHC3
Az első spontán öngyulladásos esetet 1746-ban írták le, azonban magát a fogalmat 1938-ban alkotta meg Gavin Thurston, aki egy brit orvosi lapba írt róla egy 1823-as tanulmány alapján. Később L.A. Perry talált kapcsolatot a gyulladás és az alkoholizmus között is. Az alkohol állítólag facilitálja, hogy a személy belülről égjen meg. Természetesen ez fizikailag nem lehetséges. Csak akkor lenne értelme, hogyha a test teljesen töltve lenne olajjal és meggyújtanánk őket belülről.
A legtöbb spontán öngyulladásos esetben elhízott egyedülállók gyulladtak meg, és minden külső gyulladás kizárható. Néhány tudós szerint kémiai folyamatok állna a háttérben. 
Egy még érdekesebb teória szerint a spontán öngyulladást gömbvillámok okozzák. Igaz, hogy az esetek egy része összefüggésbe hozható az időjárással is. Ennek ellenére erre sincs közvetlen bizonyíték.
Az bizonyos, hogy erre a jelenségre még hosszún időn keresztül fogják keresni a magyarázatot.

SHC1

forrás: BlumHouse

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.